Zdrowe i słodkie ciasteczka z orzechami i mąką graham, polecam.
Składniki:
20 dag mąki pszennej
10 dag mąki pszennej graham
10 dag cukru
20 dag zmielonych orzechów włoskich
15 dag margaryny
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
dodatkowo:
10 dag czekolady mlecznej
2 łyżki masła
Orzechowe ciasteczka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Obie mąki wymieszać z cukrem, szczypta soli i proszkiem do pieczenia oraz z mielonymi orzechami. Zimną margarynę pokroić w kostkę i dodać suchych składników, wbić jajko i szybko zagnieść ciasto.
Zagniecione ciasto schłodzić około 1 godziny w lodówce,
2.następnie schłodzone ciasto cienko rozwałkować na delikatnie podsypanym mąką blacie i wyciąć kształt ciasteczek.
3.Papierem do pieczenia wyłożyć blaszki do pieczenia i ułożyć ciasteczka.
Piec w temp.170 st około 10 minut.
4.Czekoladę rozpuścić z dodatkiem mleka i maczać do połowy w niej upieczone i wystudzone ciasteczka, następnie układać je na kratce do zastygnięcia czekolady po wierzchu można posypać mielonymi orzechami tak dla ozdoby, odstawić do zastygnięcia.
5.
Ja połowę ciasteczek zostawiam bez polewy i mam wtedy zwykłe orzechowe herbatniki.
Komentarze