Orzechowe ciasteczka

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pieczenie ciasteczek, to świetny pomysł na wspólne spędzenie czasu ze swoim dzieckiem.

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - masło (miękkie): 100 gramów
    - brązowy cukier: 80 gramów
    - cukier waniliowy: 1 łyżka
    - masło orzechowe z kawałkami orzechów: 150 gramów
    - Jajko: 1 sztuka
    - mąka pszenna: 150 gramów
    - soda: 0.5 łyżeczki

    - orzechy ziemne (posiekane): 0.5 szklanki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciastka

Orzechowe ciasteczka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Miękkie masło utrzeć z dwoma rodzajami cukru na puch.
  • 2. Miksując, dodawać po łyżce masła orzechowego, następnie dodać jajko.
  • 3. Do powstałej masy dodać przesianą mąkę i sodę. Całość zmiksować na wolnych obrotach.
  • orzechowe ciasteczka 4. Miskę wyłożyć folią spożywczą, przełożyć masę (masa jest bardzo miękka), zawinąć folią i wstawić na noc do zamrażalnika.
  • 5. Wyjąć ciasto na około 30 minut wcześniej przed formowaniem ciastek.
  • 6. Z ciasta uformować kulki wielkości większego orzecha włoskiego.
  • orzechowe ciasteczka 7. Każdą kulkę zanurzyć jedną stroną w posiekanych orzechach...
  • orzechowe ciasteczka 8. ... i orzechami do góry ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w 5cm odstępach. Każda kulkę lekko spłaszczyć dłonią.
  • 9. Piec około 15 minut w temperaturze 175st. C. Po upieczeniu wystudzić pozostawiając ciastka na blaszce.
  • 10. * Ciasteczka po wyjęciu z piekarnika są bardzo miękkie. Lekko twarde i chrupiące stają się po wystudzeniu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masło orzechowe Orzechy Bakalie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować