Orzechowe ciasteczka

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Ciasteczka z nugatem

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - masa nugatowa (jasna): 100 gramów
    - mąka: 200 gramów
    - cukier puder: 50 gramów
    - orzechy laskowe (mielone): 150 gramów
    - cynamon: 1 łyżeczka
    - goździki (mielone): 1 szczypta
    - masło: 150 gramów
    - rum: 20 mililitrów
    - Jajko: 1 sztuka
    - polewa z gorzkiej czekolady: 250 gramów
    - polewa z białej czekolady: 120 gramów

Orzechowe ciasteczka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Nugat pokroić w kostkę. Zagnieść
    z mąką, cukrem, orzechami, cynamonem,
    goździkami, kawałkami
    masła, rumem i jajem. Zawinąć
    w folię i chłodzić ok. 30 minut.
  • 2. Piekarnik rozgrzać do 180 °C
    (z termoob.: do 160 °C). Ciasto
    rozwałkować na grubość 1 cm i wykroić
    kółka (o śr. 4 cm). Piec ok. 12
    minut. Wystudzić. Polewy roztopić
    osobno w kąpieli wodnej. W ciemnej
    zanurzać ciastka do połowy. Z białej
    zrobić esy-floresy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy