ORZECHOWE CIASTECZKA

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Ciasteczka są proste do przygotowania, bardzo aromatyczne i kruchutkie. Cała rodzina uwielbia ich smak.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • • 125 g mąki pszennej
    • ½ szklanki cukru pudru
    • 10 dag masła
    • 1 łyżka cukru waniliowego
    • 1 szklanka zmielonych orzechów laskowych
    • 1 żółtko
    • Cukier puder do posypania

Orzechowe ciasteczka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać cukier puder, cukier waniliowy i zmielone orzechy. Wszystko posiekać razem z masłem. Na koniec dodać 1 żółtko i zagnieść gładkie ciasto. Ciasto włożyć do lodówki na ok. 1 godzinę.
  • 2. Po tym czasie wyjąć ciasto z lodówki, odrywać po małym kawałku ciasta i ręką wałkować wałeczki. Następnie przekładając na blachę wałeczki formować na kształt rogalików.
  • 3. Gotowe ciasteczka wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC i piec ok. 20 minut. Upieczone ciasteczka wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia.
  • 4. Ostudzone ciasteczka zdjąć z blachy, układać na talerzu i posypać cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy