Orzechowe babeczki z kremem

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Z kremem czekoladowym lub barwioną sokiem owocowym bitą śmietaną. Dzieci je uwielbiają!

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - mąka: 2 szklanki
    - cukier: 0.75 szklanki
    - aromat waniliowy: 0.5 łyżeczki
    - proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
    - zmielone orzechy włoskie lub laskowe: 60 gramów

    - mleko: 1 szklanka
    - Jajko: 1 sztuka
    - roztopione masło: 100 gramów

    - krem czekoladowy / Nutella wymieszany z ubitą śmietaną: 300 mililitrów
    - bita śmietana z odrobiną syropu owocowego: 300 mililitrów

Orzechowe babeczki z kremem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wymieszać osobno składniki mokre, osobno składniki suche a następnie wszystko razem, niedokładnie, dosłownie kilka razy zakręcić mieszadełkiem.
    Ciasto przelać do foremek wyłożonych papilotkami do ok 3/4 objętości.
    Piec w ok 180-200 °C przez 15-20 min.
  • 2. Wystudzić i udekorować kremem czekoladowym, morelowym lub bitą śmietaną i posypać pokruszonymi orzechami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy