Ciasto orzechowe

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Nie za słodkie, delikatne ciasto idealne do kawy...

  • 2 godz.

Składniki:

  • BISZKOPT (składniki x2, bo będziemy piec 2 biszkopty)
    -6 jaj
    -4 łyżki cukru
    -6 łyżek mąki
    -1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    -1 lyżka kakao ciemnego

    KREM ORZECHOWY:
    - 2 budynie (dałam czekoladowe, ale można dać orzechowe)
    - 1 kostka margaryny
    - 1/2 szkl cukru pudru
    - 1 szkl rozdrobnionych orzechów włoskich i laskowych
    - 0,5 l mleka
    - 1,5 kieliszka likieru orzechowego

    KREM ŚMIETANOWY:
    - 500 ml kremówki
    - 1 laska wanilii
    - 4 łyżki cukru pudru
    - 2 śmietan-fixy luv 1 łyżeczka żelatyny rozp. w 4 łyżkach wody

    DODATKOWO:
    -likier orzechowy do nasączenia biszkoptu
    -orzechy do posypania wierzchu
    -orzechowe kuleczki z nadzieniem
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto orzechowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BISZKOPTY
    Z podanych składników pieczemy biszkopt w blaszce o wym. 25x40 cm, jeden jest biały, do drugiego dodajemy kakao. Ciemny blat zostawiamy w blaszce, nasączamy likierem.
  • 2. Gotujemy budynie, a kiedy będą zimne, miksujemy z miękkim masłem i cukrem. Na koniec dodajemy orzechy i likier. Mieszamy. Wykładamy na biszkopta.
  • 3. Krem przykrywamy białym biszkoptem. Możemy nasączyć go likierem.
  • 4. Kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem i śmietan-fixami i nasionkami wanilii. Wykładamy na biszkopta; układamy kuleczki orzechowe, posypujemy orzechami. Schładzamy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować