Orzechowa szarlotka z musem z czarnych porzeczek i bezą włoską

  • wyświetlono: 138 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Mimo, że do jesieni jeszcze 2 miesiące to już nabrałem ochoty na jesienne ciasta. Najbardziej smakuje mi szarlotka, a Wam?

programistapogodzinach
  • 6 porcje
  • 120min
  • Łatwy

Składniki

Składniki szarlotka:
1 szklanka mąki pszennej
3 łyżki cukru
200g orzechów włoskich
100g masła
1 łyżeczka cukru migdałowego
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 jajko (rozmiar M)
3 jabłka ligole
1 łyżeczka cynamonu
Mus z czarnej porzeczki:
500g czarnej porzeczki
2 łyżeczki agaru
2 łyżki cukru
Beza włoska:
2 białka
150g cukru
30ml wody

Sposób przygotowania przepisu:

Orzechowa szarlotka z musem z czarnych porzeczek i bezą włoską

  • 1. Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia, dodajemy zmielone orzechy, masło pokrojone w kostkę, cukier migdałowy, cukier i jajko. Wyrabiamy gładkie ciasto i ⅔ wkładamy na dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie do garnka wkładamy pokrojone w kostkę jabłka, wsypujemy cukier i cynamon. Gotujemy aż do momentu uzyskania odpowiedniej konsystencji. Wykładamy na ciasto i przykrywamy ⅓ ciasta. Pieczemy w 180 stopniach około 40 minut. Po tym czasie studzimy i podgrzewamy czarną porzeczkę z cukrem. Doprowadzamy do wrzenia, wsypujemy agar i gotujemy aż do rozpuszczenia. Blendujemy, przelewamy przez sito i wlewamy na górę szarlotki. Odstawiamy do stężenia. W garnuszku wsypujemy cukier i wodę. Gotujemy do momentu uzyskania 118 stopni. W międzyczasie ubijamy białka na sztywno, gdy syrop jest gotowy, cienką strużką wlewamy do białek, cały czas miksując na najwyższych obrotach aż do wystudzenia. Piana powinna być bardzo sztywna i błyszcząca. Przekładamy bezę do rękawa i dekorujemy wierzch, opalamy palnikiem ręcznym. Smacznego!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

CiastobezajabłkaszarlotkakruchewłoskaporzeczkaCzarnaprogramistagotujsebąpieczligolligole

Komentarze

Podobne przepisy

kruche ciasto z porzeczkami i bezą

Dodane przez: elka72

Kruche ciasto z porzeczkami i bezą

Ciasto o kruchym spodzie i bardzo...

ciasto z czarną porzeczką

Dodane przez: wiola

Ciasto z czarną porzeczką

Uwilebiam to ciasto,słodycz bezy...

Szarlotka z bezą

Dodane przez: mariosylwia

Szarlotka z bezą i kruszonką

:-) Gorąco polecam (-:

Ucierane ciasto z czarnymi porzeczkami i czekoladą.

Dodane przez: BABECZKA 35

Ucierane ciasto z czarnymi porzeczkami i...

Lubicie ciasta z owocami? Ja bardzo,...

SZARLOTKA Z BEZĄ I KRUSZONKĄ - NAJLEPSZA!

Dodane przez: Ostra Na Słodko

SZARLOTKA Z BEZĄ I KRUSZONKĄ - NAJLEPSZA!

Choć wiosna i lato to nie są typowo...

Sernik z brzoskwiniami i orzechową bezą

Dodane przez: akrobatka22

Sernik z brzoskwiniami i orzechową bezą

Niepowtarzalny smak, wilgotny ser,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE