Jaglane ciasto z bakaliami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Orzechowa przyjemność

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • - 1,5 szklanki kaszy jaglanej (3 woreczki)
    - 3 szklanki mleka
    - 0,5 szklanki cukru
    - 5 łyżek masła orzechowego
    - 0,5 cytryny
    - 1 pomarańcza
    - 5 garści orzeszków ziemnych niesolonych (prażonych)
    - 1 garść orzechów nerkowca
    - 3 garście rodzynek
    - 2 opakowanie herbatników
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciasto

Jaglane ciasto z bakaliami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na początku należy przepłukać kaszę na sitku pod bieżąca wodę. W tym samym czasie zagotować 3 szklanki mleka i 0,5 szklanki cukru. Przepłukaną kaszę przekładamy do garnka i gotujemy na małym ogniu przez ok. 25 minut. Od czasu do czasu mieszamy dokładnie i sprawdzamy czy nie trzeba dolać mleka. Jak kasza będzie ugotowana dodajemy: 2 łyżki masła orzechowego, sok z połówki cytryny, jedną obraną, pomarańcze, garść orzechów ziemnych i jedną garść orzechów nerkowca. Wszystko razem mieszamy, a następnie blendujemy na gładką masę. Na dno tortownicy wykładamy papier do pieczenia. Masę dzielimy na dwie równe części; pierwszą cześć przekładamy do formy wyłożonej herbatnikami, wyrównujemy i posypujemy pozostałą częścią orzechów i sparzonymi rodzynki. Następnie kładziemy drugą część masy (całość wyrównujemy). Pieczemy przez 50 minut w 170 stopniach. Po wyjęciu ciasta z piekarnika czekamy aż ciasto wystygnie.

    Polewa: 3 łyżki masła oraz 3 łyżki masła orzechowego rozpuszczamy w kąpieli wodnej, po dokładnym połączeniu się składników polewany na całe ciasto i posypujemy pozostałą częścią orzechów. Wstawiamy do lodówki na godzinę.

Porady

najlepsze masło orzechowe nie ma mniej niż 90% orzechów

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza Masło orzechowe

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować