Jaglane ciasto z bakaliami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na początku należy przepłukać kaszę na sitku pod bieżąca wodę. W tym samym czasie zagotować 3 szklanki mleka i 0,5 szklanki cukru. Przepłukaną kaszę przekładamy do garnka i gotujemy na małym ogniu przez ok. 25 minut. Od czasu do czasu mieszamy dokładnie i sprawdzamy czy nie trzeba dolać mleka. Jak kasza będzie ugotowana dodajemy: 2 łyżki masła orzechowego, sok z połówki cytryny, jedną obraną, pomarańcze, garść orzechów ziemnych i jedną garść orzechów nerkowca. Wszystko razem mieszamy, a następnie blendujemy na gładką masę. Na dno tortownicy wykładamy papier do pieczenia. Masę dzielimy na dwie równe części; pierwszą cześć przekładamy do formy wyłożonej herbatnikami, wyrównujemy i posypujemy pozostałą częścią orzechów i sparzonymi rodzynki. Następnie kładziemy drugą część masy (całość wyrównujemy). Pieczemy przez 50 minut w 170 stopniach. Po wyjęciu ciasta z piekarnika czekamy aż ciasto wystygnie.
Polewa: 3 łyżki masła oraz 3 łyżki masła orzechowego rozpuszczamy w kąpieli wodnej, po dokładnym połączeniu się składników polewany na całe ciasto i posypujemy pozostałą częścią orzechów. Wstawiamy do lodówki na godzinę.
Porady
najlepsze masło orzechowe nie ma mniej niż 90% orzechów
Komentarze