Orzechowa karpatka

0 (0 ocen)

  • 60 min

Bardzo orzechowa karpatka w wersji jesiennej. Orzechy dodałam do ciasta, kremu i na wierzch jako ozdobę. Ciasto z dodatkiem orzechów aż tak bardzo nie faluje jak "zwyczajne" ale smakuje doskonale :) Słodki krem równoważy polewa z gorzkiej czekolady. U mnie bardzo znikło z talerzy :)

  • 60 min

Składniki:

  • ciasto:
    1 szklanka wody
    120 g masła
    1 szklanka maki pszennej
    3/4 szklanki mielonych orzechów włoskich
    4 duże jajka

    Krem orzechowy:
    2 szklanki mleka
    3/4 szklanki cukru
    1 szklanka mielonych orzechów
    1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
    300 g masła

    Polewa:
    1 tabliczka gorzkiej czekolady
    ok. 3-4 grubo posiekanych orzechów włoskich

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Orzechowa karpatka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. ciasto
    Do rondelka wlać wodę, dodać masło i orzechy, zagotować. Wsypać mąkę energicznie przy tym mieszając. Chwilę podgrzewać aż do uzyskania jednolitej bryły ciasta. Zostawić do ostygnięcia. Do zimnego ciasta wbić jajka, zmiksować blenderem. Wyłożyć do dwóch tortownic o średnicy 23 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 C, piec ok. 35 minut. Ostudzić.
  • 2. krem
    Do rondelka wlać 1 i 1/2 szklanki mleka, wsypać cukier i orzechy, zagotować. W pozostałym mleku wymieszać proszek budyniowy, wlać na gotujące się mleko, ugotować budyń. Ostudzić.
    Do półmiękkiego masła dodawać po 1 łyżce zimnego budyniu orzechowego cały czas miksując. Gotowy krem wyłożyć na blat ciasta, wyrównać, przyłożyć drugim blatem ciasta, lekko docisnąć.

  • 3. Polewa:
    Czekoladę rozpuścić nad parą wodną, polać po wierzchu ciasta i zaraz posypać orzechami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować