Knedliczki na słodko najlepsze ze świeżymi owocami. Czesi robią je na dwa sposoby; ciasto może być na drożdżach, albo z dodatkiem białego sera. Dziś proponuję te pierwsze, podane z sosem borówkowym.
Dla 6 osób
Składniki:
Składniki na 50 knedlików:
Ciasto:
500 g mąki orkiszowej
200 ml mleka roślinnego, ciepłego
40 g świeżych drożdży
4 łyżki miękkiego masła
4 łyżeczki cukru brązowego
2 żółtka organiczne
Nadzienie:
700 g świeżych truskawek, umytych i bez ogonków
Oryginalne kynuté jahodové knedlíky - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do naczynia wlać mleko, włożyć drożdże i cukier. Wymieszać i odstawić na 15 minut do wyrośnięcia.
2.Następnie, przełożyć do dużego naczynia, wsypać wszystkie pozostałe składniki i bardzo dobrze wyrobić ciasto, w tym celu, można je przełożyć na stolnicę, albo pomóc sobie mikserem.
3.Dobrze wyrobione ciasto przykryć lnianą ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na ok 1.5 godziny.
4.Po tym czasie, rozwałkować na wysokość ok 3 mm, na lekko oprószonej mąką stolnicy i nożem podzielić na kwadraty o bokach ok. 5 cm.
5.Do każdego kwadratu włożyć truskawkę i zlepić, formując kulkę. Gotowe układać. na talerzu. Przykryć lnianą ściereczką i poczekać ok. 30 minut, aby podwoiły swoja objętość.
6.W międzyczasie zagotować wodę w dużym garnku, lekko osolić. Na gotującą się wodę, pojedynczo i delikatnie wkładać knedle. Gotować przez 7 minut. Wyjąć, układać na półmisku i polać sosem.
7.Borówki lub jagody zmiksować w blenderze. Polać sosem knedle podawać.
Komentarze