Orkiszowy placek drożdżowy z kolorowymi owocami i orzechowym akcentem

  • wyświetlono: 66 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Odchudzone ciasto drożdżowe z mąki orkiszowej, z cukrem brzozowym (ksylitolem) i odrobiną miodu. Na wierzchu mix letnich owoców, przykryty kawałkami orzechowego ciasta.

portret
  • 16 porcje
  • 60min
  • Łatwy

Składniki

ciasto drożdżowe:
2 szklanki mąki tortowej orkiszowej
1/2 szklanki letniego mleka
2 jajka
1/2 szklanki cukru brzozowego (ksylitolu)
1 łyżka miodu
1 op. suszonych drożdży (7 g)
4 łyżki oleju
szczypta soli
owoce:
6 śliwek węgierek
3 duże morele
garść czerwonych porzeczek
garść borówek amerykańskich
ciasto orzechowe:
50 g mąki orkiszowej
50 g mielonych orzechów laskowych (lub włoskich)
70 g cukru brzozowego (ksylitolu)
80 g masła
dodatkowo:
masło do wysmarowania formy

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Orkiszowy placek drożdżowy z kolorowymi owocami i orzechowym akcentem

  • 1. Miód rozpuszczamy w mleku, dodajemy suszone drożdże i odstawiamy w ciepłe miejsce. Mąkę mieszamy z solą i ksylitolem, oddzielnie roztrzepujemy jajka. Kiedy rozczyn "ruszy", dodajemy go do mąki wraz z jajkami (ok. 1 łyżki zostawiamy do posmarowania ciasta) i olejem. Ciasto dokładnie mieszamy drewnianą łyżką lub silikonową łopatką i odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia.
  • 2. Przygotowujemy owoce: myjemy je i osuszamy. Śliwki i morele przekrawamy na polowy i wyjmujemy pestki. Morele kroimy na mniejsze kawałki. Porzeczki odrywamy od łodyżek.
  • 3. Przygotowujemy ciasto orzechowe: wszystkie składniki łączymy na jednolitą masę. Zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki.
  • 4. Formę o wymiarach 24cm x 24cm smarujemy od wewnątrz masłem, wykładamy podrośnięte ciasto, wyrównujemy powierzchnię i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia.
  • 5. Smarujemy ciasto za pomocą pędzelka pozostawionym jajkiem i układamy owoce. Na wierzchu układamy odrywane palcami kawałeczki ciasta orzechowego.Formę z ciastem wstawiamy do piekarnika nagrzanego do ok. 160 stopni, pieczemy 30-35 minut.

Porady

* Czas przygotowania nie obejmuje czasu wyrastania ciasta.
Przed podaniem można ciasto oprószyć cukrem pudrem lub polukrować.
Zamiast mąki orkiszowej można użyć zwykłej mąki tortowej, a ksylitol zastąpić cukrem (wówczas nie będzie potrzebny miód - rozczyn przygotujemy z mleka, łyżki cukru i suszonych drożdży).

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

podwieczorekciasto do kawymąka orkiszowaciasto drożdżówe z owocamiciasto do herbatyksylitolodchudzone ciasto drożdzowesłodki poczęstunekciasto drożdżowe orkiszowe
 

Komentarze

Podobne przepisy

Leniwy drożdżowy wieniec z owocami i kruszonką

Dodane przez: bienpyt

Leniwy drożdżowy wieniec z owocami i kruszonką

Drożdżowe ciasto dla leniwych lub...

nikolaxxxx

Dodane przez: nikolaxxxx

Placek drożdżowy z jabłkami i chrupiącą kruszonką

Bardzo łatwe ciasto drożdżowe

Zawijaniec drożdżowy z serem i owocami

Dodane przez: Agusiowe smakołyki

Zawijaniec drożdżowy z serem i owocami

Bardzo polecam to ciasto. Delikatna...

Ciasto drożdżowe z owocami i żurawiną

Dodane przez: Martyna1991

Ciasto drożdżowe z owocami i żurawiną

Czasem nachodzi mnie ochota na...

Ciasto drożdżowe z dżemem, owocami i kruszonką

Dodane przez: Local Foodie

Ciasto drożdżowe z dżemem, owocami i kruszonką

Ciasto według receptury mojej mamy...

Szybki placek z owocami

Dodane przez: Futka

Szybki placek z owocami

Dzisiaj zapraszam na szybki i bardzo...