Orkiszowe szyszki

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób

Orkiszowe szyszki

  • 30 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • - ok. 60g orkiszu (ekspandowane ziarno orkiszu coś jak ryż preparowany),
    - ok. 10 dużych krówek (najlepiej ciągnących się),
    - ok. 1/2 kostki masła,
    - odrobina soli świeżo zmielonej morskiej (dla złamania smaku).
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Ciastka Krówki

Orkiszowe szyszki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Krówki łamiemy na kawałki dodajemy z masłem do garnka, topimy na małym ogniu, ciągle mieszając. Na koniec dodałam odrobinę soli. Dodajemy orkisz, mieszamy. Po lekkim wystudzeniu formujemy kulki/szyszki. Możemy dłoń zwilżać zimną wodą, będzie lepiej lepić, albo robimy to przy pomocy 2 łyżek. Gotowe kulki odkładamy na deskę do krojenia/talerz aby nie stykały się i najlepiej wstawić do lodówki do stężenia. Zachowają wówczas swoją formę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Krówki Orkisz Ryż preparowany

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować