Orkiszowe rogaliki drożowe z dżemem

0 (0 ocen)

Puchate, mięciutkie rogaliki na dwa kęsy

Składniki:

  • -310g mąki orkiszowej jasnej
    -180ml ciepłego mleka kokosowego
    -1 duże jajko
    -50g rozpuszczonego i ostudzonego oleju kokosowego
    -30g ksylitolu
    -łyżeczka zwykłego cukru aby drożdże zaczęły pracować
    -1/4 łyżeczka soli
    -7g suchych drożdży

    dodatkowo:
    -1 małe jajko
    -1 łyżeczka mleka kokosowego
    -cukier puder do opruszenia (zrobiony z ksylitolu/erytrolu)
    -domowy dżem/konfitura
    -mąka orkiszowa do obsypania blatu/stolnicy

Orkiszowe rogaliki drożowe z dżemem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0wuc5r9 1. -do mleka dodajemy drożdże, sól oraz zwykły cukier
    -dodajemy kilka łyżek mąki i całość dokładnie mieszamy (musi powstać gęsta masa o konsystencji śmietany)
    -miseczke przykrywamy ściereczką i odkładamy na około 15minut
    -dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto- musi być miękkie i elestyczne
    -przykrywamy ściereczkę i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1,5-2h
    -obsypujem blat lub stolnicę mąką przekładamy
    wyrośnięte ciasto, krótko zagniatamy i dzielimy na 2 części. Każdą część rozwałkowujemy na długi prostokąt i za pomocą ostrego noża wycinamy naprzemiennie trójkąty
    -u podstawy każdego trójkąta nakładamy dżem i zwijamy w kierunku wierzchołka
    -blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i układamy rogaliki w sporych odległościach od siebie
    -przykrywamy ręcznikiem i odstawiamy na 30 minut aby podwoiły swoją objętość
    -rogaliki smarujemy rozbełtanym jajkiem z mlekiem
    -piekarnik rozgrzewamy do 190C
    -pieczemy niecałe 15minut aż rogaliki będą rumiane
    -posypujemy cukrem pudrem

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy