Orkiszowe rogaliki drożowe z dżemem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.-do mleka dodajemy drożdże, sól oraz zwykły cukier
-dodajemy kilka łyżek mąki i całość dokładnie mieszamy (musi powstać gęsta masa o konsystencji śmietany)
-miseczke przykrywamy ściereczką i odkładamy na około 15minut
-dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto- musi być miękkie i elestyczne
-przykrywamy ściereczkę i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1,5-2h
-obsypujem blat lub stolnicę mąką przekładamy
wyrośnięte ciasto, krótko zagniatamy i dzielimy na 2 części. Każdą część rozwałkowujemy na długi prostokąt i za pomocą ostrego noża wycinamy naprzemiennie trójkąty
-u podstawy każdego trójkąta nakładamy dżem i zwijamy w kierunku wierzchołka
-blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i układamy rogaliki w sporych odległościach od siebie
-przykrywamy ręcznikiem i odstawiamy na 30 minut aby podwoiły swoją objętość
-rogaliki smarujemy rozbełtanym jajkiem z mlekiem
-piekarnik rozgrzewamy do 190C
-pieczemy niecałe 15minut aż rogaliki będą rumiane
-posypujemy cukrem pudrem
Komentarze