orkiszowe pizzerinki z salami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 5 min
  • Dla 8 osób

pyszne drożdżówki na słono

  • 1 godz. 5 min
  • Dla 8 osób

Składniki:

  • Ciasto:
    30 g drożdży,
    1 łyżeczka cukru,
    150 g mąki orkiszowej,
    150 g mąki pszennej,
    2 łyżki oliwy,
    ½ łyżeczki soli,
    ¾ szkl. ciepłej maślanki,
    5 łyżek ciepłej wody
    8 plastrów salami
    sos pomidorowy (taki jak do pizzy),
    kilka plastrów salami,
    kawałek czerwonej papryki marynowanej,
    125 g mozzarelli

Orkiszowe pizzerinki z salami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • pizzerinki 1. W ciepłej wodzie rozrabiamy drożdże z cukrem i łyżką mąki, przykrywamy ściereczką, odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce. W misce mieszamy obie mąki, sól, dodajemy maślankę, oliwę i zaczyn, wyrabiamy ciasto aż zacznie odchodzić od rąk i utworzy się kulka. Odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie ciasto dzielimy na 8 części, robimy kulkę, rozpłaszczamy, w środku robimy wgniecienie, smarujemy sosem, układamy salami, ser, pieczarki i paprykę. Pieczemy 20-25 minut w 180 stopniach.

Komentarze

Podobne przepisy