Orkiszowe naleśniki ze szpinakiem

0 (0 ocen)

  • 45 min

Z wykorzystaniem mięsa z rosołu i z pysznymi naleśnikami z mąki orkiszowej- pycha.

  • 45 min

Składniki:

  • 1 szkl mleka
    1 szkl wody
    2 jajka
    2 łyżeczki natki pietruszki
    ¼ łyżeczki soli
    pieprz
    2 łyżki oliwy z oliwek
    1 ½ szkl mąki orkiszowej
    Farsz:
    1 udko z kurczaka (ugotowanego- może być z rosołu)
    3 ząbki czosnku
    1 opakowanie szpinaku
    2 łyżki masła
    1 serek biały ziarnisty
    pieprz
    sól
    Ponadto:
    10 dag żółtego sera
    1 pęczek szczypiorku

Orkiszowe naleśniki ze szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Do wody z mlekiem dodajemy jajka i pozostałe składniki. Miksujemy. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy naleśniki.
    2. Na maśle smażymy rozgnieciony czosnek, dodajemy szpinak i smażymy, aż cała woda wyparuję.
    3. Drobno kroimy mięso z udka kurczaka i dodajemy do szpinaku.
    4. Na koniec dodajemy biały serek i wszystko dokładnie mieszamy, przyprawiamy do smaku pieprzem i solą.
    5. Smarujemy naleśniki farszem, układamy w naczyniu żaroodpornym i ścieramy na wierzch ser żółty. Posypujemy szczypiorkiem i zapiekamy przez 10 min w piekarniku.

Porady

Dla smakoszy czosnku polecam z sosem czosnkowym na bazie jogurtu naturalnego.

Komentarze

Podobne przepisy