Orkiszowe ciasteczka z pestkami dyni

0 (0 ocen)

  • 35 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Orkiszowe ciasteczka z pestkami dyni to pyszna propozycja na "coś" słodkiego do pochrupania. Smakują naprawdę rewelacyjnie i są delikatnie kruche, ale nie twarde (!).

  • 35 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • (około 10 sztuk)
    150g mąki orkiszowej (u mnie typ 300, ale możecie też użyć pszennej)
    100g masła/margaryny
    100g cukru/ksylitolu
    1 jajko
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    Dodatkowo:
    50g pestek dyni (waga bez łupinek)

Orkiszowe ciasteczka z pestkami dyni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pestki dyni należy podprażyć na suchej patelni i następnie połowę z nich zmielić na drobne kawałeczki, ale nie na pył.
    Resztę pozostawić w całości.
    Mąkę dokładnie połączyć z masłem/margaryną, cukrem, jajkiem i proszkiem do pieczenia.
    Na końcu do jednolitej masy wmieszać zmielone oraz całe pestki dyni.
    Z powstałej masy uformować kuleczki mniej więcej o wielkości małego orzecha włoskiego.
    Każdą kulkę lekko spłaszczyć oraz z niewielkimi odstępami ułożyć na blasze uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia.
    Ciastka piec w rozgrzanym piekarniku przez około 18-20 minut w 180 stopniach i ostudzić na kratce.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy