Orkiszowe ciasteczka z pestkami dyni to pyszna propozycja na "coś" słodkiego do pochrupania. Smakują naprawdę rewelacyjnie i są delikatnie kruche, ale nie twarde (!).
35 min
Dla 3 osób
Łatwy
Składniki:
(około 10 sztuk)
150g mąki orkiszowej (u mnie typ 300, ale możecie też użyć pszennej)
100g masła/margaryny
100g cukru/ksylitolu
1 jajko
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
50g pestek dyni (waga bez łupinek)
Orkiszowe ciasteczka z pestkami dyni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pestki dyni należy podprażyć na suchej patelni i następnie połowę z nich zmielić na drobne kawałeczki, ale nie na pył.
Resztę pozostawić w całości.
Mąkę dokładnie połączyć z masłem/margaryną, cukrem, jajkiem i proszkiem do pieczenia.
Na końcu do jednolitej masy wmieszać zmielone oraz całe pestki dyni.
Z powstałej masy uformować kuleczki mniej więcej o wielkości małego orzecha włoskiego.
Każdą kulkę lekko spłaszczyć oraz z niewielkimi odstępami ułożyć na blasze uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciastka piec w rozgrzanym piekarniku przez około 18-20 minut w 180 stopniach i ostudzić na kratce.
Komentarze