Orkiszowe bułki na jogurcie

4.5 (167 ocen)

  • 2 godz.

Na śniadanie polecam bułeczki.Są bardzo chrupiące,najlepiej smakują lekko ciepłe posmarowane świeżym masełkiem i domową konfiturą.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 250 g mąki pełnoziarnistej orkiszowej

    200 g mąki pszennej

    2 łyżki płatków orkiszowych

    50 g świeżych drożdży

    50 ml mleka

    1 łyżeczka cukru

    250 g jogurtu naturalnego

    2 łyżki oleju

    1 łyżeczka soli

    rozmącone jajko

    mak do posypania bułek
Wystaw ocenę:

4.5 (167 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Orkiszowe bułki na jogurcie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże ucieramy z cukrem i mieszamy z podgrzanym mlekiem. Obie mąki,płatki i sól mieszamy w misce,wlewamy rozrobione drożdże,lekko podgrzany jogurt i olej. Wyrabiamy ciasto przez kilka minut,oprószamy mąką,przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce aby wyrosło.


  • 2. Z wyrośniętego ciasta formujemy bułeczki,układamy na blaszce i odstawiamy na 30 minut. Następnie ostrym nożem nacinamy na krzyż górę każdej bułki. Smarujemy jajkiem i posypujemy makiem. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 20 minut w temp. 200 stopni. Upieczone bułeczki studzimy na kratce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Orkisz

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować