Mąka orkiszowa pełnoziarnista- 2 szklanki
Drożdże-30 g
Cukier- 2 łyżeczki
Sól- 1 łyżeczka
Ciepła woda- 200 ml
Żółtko jaj- 1 sztuka
Mak- około 25g
Sposób przygotowania przepisu:
Orkiszowe bajgle
1.
Do miski wsypać drożdże, cukier, sól , trochę mąki i wody. Wymieszać razem. Dosypać pozostałą część mąki i dolewać stopniowo wodę. Wyrobić ciasto, które należy odstawić na 1,5 h w ciepłe miejsce.
2.
Ciasto podzielić na 6 kulek. Następnie zrobić dziurę pośrodku (np. palcem tudzież małym kieliszkiem).
3.
Do wrzącej wody wrzucić bajgle, gotować po 2 minuty z każdej strony. Po wyjęciu położyć na papierze do pieczenia by pozbyć się nadmiaru wody.
4.
Położyć na blaszce, posmarować żółtkiem i posypać makiem. Piec w piekarniku przez 18 minut w temperaturze 180 stopni.
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze