Orkiszowe bajgle

  • wyświetlono: 258 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

Najlepsze śniadanie na świecie !

marzencia117
  • 120min

Składniki

Mąka orkiszowa pełnoziarnista- 2 szklanki
Drożdże-30 g
Cukier- 2 łyżeczki
Sól- 1 łyżeczka
Ciepła woda- 200 ml
Żółtko jaj- 1 sztuka
Mak- około 25g

Sposób przygotowania przepisu:

Orkiszowe bajgle

  • 1. Do miski wsypać drożdże, cukier, sól , trochę mąki i wody. Wymieszać razem. Dosypać pozostałą część mąki i dolewać stopniowo wodę. Wyrobić ciasto, które należy odstawić na 1,5 h w ciepłe miejsce.
  • 2. Ciasto podzielić na 6 kulek. Następnie zrobić dziurę pośrodku (np. palcem tudzież małym kieliszkiem).
  • 3. Do wrzącej wody wrzucić bajgle, gotować po 2 minuty z każdej strony. Po wyjęciu położyć na papierze do pieczenia by pozbyć się nadmiaru wody.
  • 4. Położyć na blaszce, posmarować żółtkiem i posypać makiem. Piec w piekarniku przez 18 minut w temperaturze 180 stopni.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

zdrowie_na_talerzusezonowe_przysmakidietaorkiszzdrowobajglez_roznych_stron_swiata pieczywo

Komentarze

Podobne przepisy

Bajgle z wędzonym łososiem

Dodane przez: simplydeliciouspl

Bajgle z wędzonym łososiem

Domowe francuskie bajgle z wędzonym...


Bajgle tureckie - simit

Dodane przez: alaaa

Bajgle tureckie - simit

Zapraszam na pyszne tureckie bajgle....

Simit- tureckie bajgle

Dodane przez: akrobatka22

Simit- tureckie bajgle

Przepis znaleziony na blogu Moje...

bajgle z konopią i pieprzem

Dodane przez: EwaW2910

bajgle z konopią i pieprzem

Ziarna łuskanej konopii często...

po upieczeniu

Dodane przez: aliss06

Miodowe bajgle pełnoziarniste

Pełnoziarniste, puszyste pszenne...

bajgle (krążki) pszenne

Dodane przez: capri

bajgle (krążki) pszenne

Delikatne wnętrze, chrupiąca skórka,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE