Orkiszowa tarta z ziemniakami i cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z powyższych składników z grupy pierwszej zagniotłam ciasto. Wyszło dziwne- jak mi się początkowo wydawało, ale zafoliowałam i i schowałam do lodówki.
2.Ziemniaki miałam obrane ale nie mogły się doczekać na ugotowanie, dlatego pocięłam je w plastry i wrzuciłam na suchą teflonową, rozgrzaną patelnię. Podlałam odrobinę wodą i posoliłam. Trzeba ich bardzo pilnować, ale wychodzą pyszne- lekko zrumienione i pachnące. Jeżeli wody ubywa przed ich zmięknięciem ( ich duszenie trwa ok 10 minut) dolewamy wody, ale w małych ilościach. Woda ma parować i przyspieszać duszenie ziemniaka, ale ma być jej na tyle mało aby z łatwością wyparowała.
3.Ciasto rozwałkowałam i włożyłam do kwadratowej tortownicy wyłożonej pergaminem. Starałam się zrobić lekki rancik, ale nie było ciasta aż tak dużo.
4.4Posmarowałam ciasto keczupem ( moje zboczenie) i posypałam ziołami. Na to ułożyłam warstwę z ziemniaków, potem cebula, na to cukinia. Jajko i białko rozbełtałam i dodałam pieprzu, zalałam nim warzywa. Na górę ułożyłam pokrojoną w kostkę fetę i porwaną na paseczki mozzarellę. Posypałam ziółkami i wstawiłam do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni na 45 minut ( woda z cukinii i cebuli musi odparować. Wyszło pycha a z podanych składników wychodzi danie dla 4 osób( mieliśmy na 2 dni odgrzewane też pycha )
Komentarze