Orkiszowa tarta z ziemniakami i cukinią

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Średni

Pyszne danie na rodzinny obiad na łonie natury, oraz przyjęcie z przyjaciółmi

  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • CIASTO ORKISZOWE:
    - mąka orkiszowa: 180 gramów
    - Masło roślinne w kostce: 60 gramów
    - jogurt natutalny: 60 gramów
    - żółtko jaja: 1 sztuka
    - proszek do pieczenia plaska lyzeczka: 1 łyżeczka
    - sól i pieprz (do smaku): 1 szczypta
    - zioła prowansalkie: 1 łyżeczka
    NADZIENIE:
    - cukinia młoda zielona mała: 1 sztuka
    - ziemniaki młode średnie: 4 sztuki
    - cebula mała: 1 sztuka
    - jajko małe: 1 sztuka
    - białko jajka kurzego: 1 sztuka
    - ser feta pokrojony w kostkę: 150 gramów
    - mozzarella (kula): 1 sztuka
    - zioła prowansalskie: 1 łyżeczka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty Jajko

Orkiszowa tarta z ziemniakami i cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z powyższych składników z grupy pierwszej zagniotłam ciasto. Wyszło dziwne- jak mi się początkowo wydawało, ale zafoliowałam i i schowałam do lodówki.
  • 2. Ziemniaki miałam obrane ale nie mogły się doczekać na ugotowanie, dlatego pocięłam je w plastry i wrzuciłam na suchą teflonową, rozgrzaną patelnię. Podlałam odrobinę wodą i posoliłam. Trzeba ich bardzo pilnować, ale wychodzą pyszne- lekko zrumienione i pachnące. Jeżeli wody ubywa przed ich zmięknięciem ( ich duszenie trwa ok 10 minut) dolewamy wody, ale w małych ilościach. Woda ma parować i przyspieszać duszenie ziemniaka, ale ma być jej na tyle mało aby z łatwością wyparowała.
  • 3. Ciasto rozwałkowałam i włożyłam do kwadratowej tortownicy wyłożonej pergaminem. Starałam się zrobić lekki rancik, ale nie było ciasta aż tak dużo.
  • 4. 4Posmarowałam ciasto keczupem ( moje zboczenie) i posypałam ziołami. Na to ułożyłam warstwę z ziemniaków, potem cebula, na to cukinia. Jajko i białko rozbełtałam i dodałam pieprzu, zalałam nim warzywa. Na górę ułożyłam pokrojoną w kostkę fetę i porwaną na paseczki mozzarellę. Posypałam ziółkami i wstawiłam do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni na 45 minut ( woda z cukinii i cebuli musi odparować. Wyszło pycha a z podanych składników wychodzi danie dla 4 osób( mieliśmy na 2 dni odgrzewane też pycha )
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować