Orkiszowa pizza z boczkiem

0 (0 ocen)

Ostatnio w mojej kuchni coraz częściej korzystam z mąki orkiszowej, musiałam nią zastąpić zwykłą mąkę pszenną, na którą mam alergię.

Składniki:

  • Ciasto:
    2 szklanki mąki orkiszowej jasnej
    3/4 szklanki letniej wody
    1 op. suszonych drożdży
    1 łyżeczka soli
    1 łyżeczka cukru
    2 łyżki oliwy
    Dodatkowo:
    150 gram wędzonego boczku w plastrach
    200 gram sera żółtego
    0,5 papryki czerwonej
    1 cebula
    garść oliwek czarnych
    ketchup

Orkiszowa pizza z boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wsypujemy przesianą mąkę, dodajemy suche drożdże, cukier, sól, olej. Wlewamy letnią wodę i zagniatamy do momentu aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Miskę z ciastem przykrywamy bawełniana ściereczką i odstawiamy na pół godziny. Ciasto przekładamy na stolnicę wysypaną mąka i wałkujemy na duże koło, przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, smarujemy ketchupem. Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach, posypujemy nim pizzę, boczek kroimy na mniejsze kawałki, cebule kroimy w krążki, układamy z pozostałymi składnikami na pizzy. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 30 minut w temperaturze 180 stopni.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy