Orientalny kurczak z pędami bambusa

0 (0 ocen)

Bardzo smaczny i szybki pomysł na danie obiadowe lub kolację. Dla tych którzy lubią ostrą orientalną kuchnię.

Składniki:

  • podwójna pierś z kurczaka
    4 łyżki słodkiego sosu chili
    3 łyżki sosu sojowego
    2 łyżki przyprawy do dań chińskich
    puszka pędów bambusa
    dymka
    1/2 papryczki chili
    3 łyżki sezamu
    2 łyżki oleju

    op. makaronu ryżowego z tapioką

Orientalny kurczak z pędami bambusa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety umyć, oczyścić i osuszyć. Pokroić w niedużą kostkę i przełożyć do miseczki. Sos chili i sos sojowy wymieszać z przyprawą do dań chińskich. W takiej mieszance marynować kurczaka ok 1 godziny. Na suchej patelni uprażyć sezam. W woku lub rondlu o grubym dnie rozgrzać olej i przesmażyć na nim kurczaka. Dodać pokrojoną jasną część dymki. Gdy kurczak będzie usmażony dodać pędy bambusa i pokrojoną papryczkę chili. Smażyć jeszcze chwilę, dodać 2 łyżki sezamu, wymieszać.
  • 2. W tym samym czasie przygotować makaron wg przepisu na opakowaniu. W miseczkach ułożyć makaron i kurczaka. Posypać posiekaną zieloną częścią dymki i resztą ziaren sezamu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy