Orientalny kurczak z fasolką szparagową i sezamem

4.5 (198 ocen)

  • 30 min

Danie wyszło bardzo smaczne, więc zachęcam Was do przygotowanie i spróbowania tego aksamitnego i lekko pikantnego dania :) Takie danie na pewno rozgrzeje was gdy zimno za oknem :)

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki (dla 2-3 osób):
    2 pojedyńcze lub 1 podwójny filety z kurczaka
    250 g zielonej fasolki szparagowej
    300 ml mleczka kokosowego
    1 czerwona papryka
    1 ząbek czosnku
    1 cebula
    2 łyżeczki przyprawy curry
    1/2 cytryny (lub limonki )
    szczypta chilli
    szczypta imbiru
    ewentualnie sól i pieprz do smaku
    olej
    Dodatkowo
    1-2 woreczki ryżu
    2 łyżki sezamu
Wystaw ocenę:

4.5 (198 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Orientalny kurczak z fasolką szparagową i sezamem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety z kurczaka myjemy i oczyszczamy z ewentualnych kostek i błonek. Następnie kroimy go kostkę i wrzucamy do miski. Do miski z kurczakiem dodajemy 2 łyżeczki przyprawy curry, 1 łyżeczkę oleju i zostawiamy na 10-20, aby kurczak się zamarynował.
  • 2. W międzyczasie paprykę myjemy i kroimy w piórka lub w kostkę, podobnie postępujemy z cebulą krojąc ją dość drobno. Czosnek przeciskamy przez praskę. Mrożoną fasolkę szparagową wrzucamy do gorącej osolonej wody na około 5 minut. Następnie odcedzamy ją i przelewamy zimną wodą.
  • 3. Na dużą patelnię z grubym dnem dodajemy paprykę, czosnek, cebulę i smażymy całość na łyżce oleju przez ok. 3 minuty, aż papryka i cebula lekko zmiękną. Następnie dodajemy kurczaka w marynacie i smażymy kolejne 5 minut, od czasu do czasu mieszając, aby kurczak się upiekł. Kolejno dodajemy fasolkę i mleczko kokosowe, sok z 1/2 cytryny i doprawiamy szczyptą chilli, imbiru. Patelnię przykrywamy pokrywką i całość dusimy na wolnym ogniu przez 10 minut, aż do momentu gdy sos zgęstnieje, a fasolka będzie miękka. Na osoloną wodę wrzucamy wybrany przez nas rodzaj ryżu i gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  • 4. Na mniejszą suchą patelnię wsypujemy 2 łyżki sezamu i prażymy go na złoty kolor. Ugotowany ryż i przygotowany sos kładziemy na talerzu. Całość posypujemy prażonym sezamem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryż Kurczak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Azjatycka Orientalna Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować