Danie wyszło bardzo smaczne, więc zachęcam Was do przygotowanie i spróbowania tego aksamitnego i lekko pikantnego dania :) Takie danie na pewno rozgrzeje was gdy zimno za oknem :)
30 min
Składniki:
Składniki (dla 2-3 osób):
2 pojedyńcze lub 1 podwójny filety z kurczaka
250 g zielonej fasolki szparagowej
300 ml mleczka kokosowego
1 czerwona papryka
1 ząbek czosnku
1 cebula
2 łyżeczki przyprawy curry
1/2 cytryny (lub limonki )
szczypta chilli
szczypta imbiru
ewentualnie sól i pieprz do smaku
olej
Dodatkowo
1-2 woreczki ryżu
2 łyżki sezamu
Orientalny kurczak z fasolką szparagową i sezamem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filety z kurczaka myjemy i oczyszczamy z ewentualnych kostek i błonek. Następnie kroimy go kostkę i wrzucamy do miski. Do miski z kurczakiem dodajemy 2 łyżeczki przyprawy curry, 1 łyżeczkę oleju i zostawiamy na 10-20, aby kurczak się zamarynował.
2.W międzyczasie paprykę myjemy i kroimy w piórka lub w kostkę, podobnie postępujemy z cebulą krojąc ją dość drobno. Czosnek przeciskamy przez praskę. Mrożoną fasolkę szparagową wrzucamy do gorącej osolonej wody na około 5 minut. Następnie odcedzamy ją i przelewamy zimną wodą.
3.Na dużą patelnię z grubym dnem dodajemy paprykę, czosnek, cebulę i smażymy całość na łyżce oleju przez ok. 3 minuty, aż papryka i cebula lekko zmiękną. Następnie dodajemy kurczaka w marynacie i smażymy kolejne 5 minut, od czasu do czasu mieszając, aby kurczak się upiekł. Kolejno dodajemy fasolkę i mleczko kokosowe, sok z 1/2 cytryny i doprawiamy szczyptą chilli, imbiru. Patelnię przykrywamy pokrywką i całość dusimy na wolnym ogniu przez 10 minut, aż do momentu gdy sos zgęstnieje, a fasolka będzie miękka. Na osoloną wodę wrzucamy wybrany przez nas rodzaj ryżu i gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
4.Na mniejszą suchą patelnię wsypujemy 2 łyżki sezamu i prażymy go na złoty kolor. Ugotowany ryż i przygotowany sos kładziemy na talerzu. Całość posypujemy prażonym sezamem.
Komentarze