Orientalny kurczak z fasolką szparagową i sezamem

  • wyświetlono: 1287 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Danie wyszło bardzo smaczne, więc zachęcam Was do przygotowanie i spróbowania tego aksamitnego i lekko pikantnego dania :) Takie danie na pewno rozgrzeje was gdy zimno za oknem :)

AnkaFiranka
  • 30min

Składniki

Składniki (dla 2-3 osób):
2 pojedyńcze lub 1 podwójny filety z kurczaka
250 g zielonej fasolki szparagowej
300 ml mleczka kokosowego
1 czerwona papryka
1 ząbek czosnku
1 cebula
2 łyżeczki przyprawy curry
1/2 cytryny (lub limonki )
szczypta chilli
szczypta imbiru
ewentualnie sól i pieprz do smaku
olej
Dodatkowo
1-2 woreczki ryżu
2 łyżki sezamu

Sposób przygotowania przepisu:

Orientalny kurczak z fasolką szparagową i sezamem

  • 1. Filety z kurczaka myjemy i oczyszczamy z ewentualnych kostek i błonek. Następnie kroimy go kostkę i wrzucamy do miski. Do miski z kurczakiem dodajemy 2 łyżeczki przyprawy curry, 1 łyżeczkę oleju i zostawiamy na 10-20, aby kurczak się zamarynował.
  • 2. W międzyczasie paprykę myjemy i kroimy w piórka lub w kostkę, podobnie postępujemy z cebulą krojąc ją dość drobno. Czosnek przeciskamy przez praskę. Mrożoną fasolkę szparagową wrzucamy do gorącej osolonej wody na około 5 minut. Następnie odcedzamy ją i przelewamy zimną wodą.
  • 3. Na dużą patelnię z grubym dnem dodajemy paprykę, czosnek, cebulę i smażymy całość na łyżce oleju przez ok. 3 minuty, aż papryka i cebula lekko zmiękną. Następnie dodajemy kurczaka w marynacie i smażymy kolejne 5 minut, od czasu do czasu mieszając, aby kurczak się upiekł. Kolejno dodajemy fasolkę i mleczko kokosowe, sok z 1/2 cytryny i doprawiamy szczyptą chilli, imbiru. Patelnię przykrywamy pokrywką i całość dusimy na wolnym ogniu przez 10 minut, aż do momentu gdy sos zgęstnieje, a fasolka będzie miękka. Na osoloną wodę wrzucamy wybrany przez nas rodzaj ryżu i gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  • 4. Na mniejszą suchą patelnię wsypujemy 2 łyżki sezamu i prażymy go na złoty kolor. Ugotowany ryż i przygotowany sos kładziemy na talerzu. Całość posypujemy prażonym sezamem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

zdrowie_na_talerzudania_dla_urodyz_roznych_stron_swiatakuchnia azjatyckana obiadsmacznełatwez ryżemdania orientalneorientalne daniez kurczakiemazjatyckieobiad orientalnyz mleczkiem kokosowymw sosie kokosowymz imbirfem

Komentarze

Podobne przepisy

Kurczak z fasolką szparagową

Dodane przez: Marcia66

Kurczak z fasolką szparagową

Delikatny kurczak i fasolka w rozgrzewającym...

image-21yhyt0

Dodane przez: monika016

Kasza jaglana z kurczakiem, fasolką szparagową...

Kasza jaglana w połączeniu z fasolką...

image-0fa6rsj

Dodane przez: Monika Matysiak

POTRAWKA Z KURCZAKA Z FASOLKĄ SZPARAGOWĄ

Co najlepiej zrobić, by mając w...

Kotleciki z kurczakiem i fasolką szparagową

Dodane przez: KatarzynaJ

Kotleciki z kurczakiem i fasolką szparagową

Do przygotowania w kilka chwil....

Kurczak z fasolką szparagową

Dodane przez: alaaa

Kurczak z fasolką szparagową

Tanio,szybko i smacznie...

Gulasz z piersi kurczaka z fasolką szparagową

Dodane przez: renataszozda

Gulasz z piersi kurczaka z fasolką szparagową

Pyszne i szybkie danie obiadowe,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE