Orientalny gulasz wieprzowy z plantanem

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Pomyślałam że skoro plantan to banan warzywny idealnie będzie pasował do gulaszu i się nie myliłam.Wieprzowina i warzywa idealnie skomponowały się z lekko słodkim bananem. Sos z gulaszu na bazie jogurtu naturalnego to poezja smaków, aromatyczny, orientalny, kremowy o pięknym żółtym kolorze.

Składniki:

  • PODZIAŁ KONKURSOWY:

    Składniki podstawowe z zestawu:
    500g. szynki wieprzowej
    5 łodyg selera naciowego
    350 ml jogurtu naturalnego

    Składnik podstawowy dodatkowy:
    1 plantan

    Składniki robocze:
    1/2 cebuli
    olej rzepakowy z chili , pomidorami i bazylią do smażenia ( można zastąpić tradycyjnym)
    woda
    sól , pieprz
    2 łyżki sosu sojowego jasnego
    1 łyżka sosu piri-piri
    1 łyżka soku z limonki
    1 łyżka słodkiej papryki w proszku
    2 łyżki curry w proszku
    1/2 łyżeczki kminku w proszku
    3o0 ml jogurtu naturalnego
    natka pietruszki do posypania na talerzu

    PODZIAŁ TRADYCYJNY:
    500g. szynki wieprzowej
    5 łodyg selera naciowego
    1/2 cebuli
    1 plantan ( banan warzywny)
    olej rzepakowy z chili , pomidorami i bazylią do smażenia ( można zastąpić tradycyjnym)
    sól , pieprz
    2 łyżki sosu sojowego jasnego
    1 łyżka sosu piri-piri
    1 łyżka soku z limonki
    1 łyżka słodkiej papryki w proszku
    2 łyżki curry w proszku
    1/2 łyżeczki kminku w proszku
    300 ml jogurtu naturalnego
    natka pietruszki do posypania na talerzu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gulasz

Orientalny gulasz wieprzowy z plantanem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 
Orientalny gulasz wieprzowy z plantanem 1. Szynkę umyć, osuszyć, pokroić w kostkę.
    Selera oraz obraną cebulę pokroić drobno.
  • 
Orientalny gulasz wieprzowy z plantanem 2. Przesmażyć cebulę z selerem, dodać szynkę , smażyć na rumiano.
  • 
Orientalny gulasz wieprzowy z plantanem 3. Wlać wody tyle, by zakryła składniki, dusić do miękkości mięsa.
    Plantana pokroić w dużą kostkę, dodać na patelnie, wymieszać.
  • 
Orientalny gulasz wieprzowy z plantanem 4. Wlać sos sojowy, sos piri-piri , sok z limonki oraz wsypać przyprawy.
    Wlać jogurt naturalny.
    Dusić kolejne 30 min do zgęstnięcia sosu i miękkości plantana.
    Na talerzu posypać posiekaną natką pietruszki.

Porady

Gulasz podajemy sam , z ryżem , makaronem lub pieczywem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Seler Wieprzowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Orientalna Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować