Orientalny, grillowany kurczak z owocami

0 (0 ocen)

  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Pyszny kurczak w aromatycznej marynacie

  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - filet z piersi kurczaka: 300 gramów
    - mango: 2 sztuki
    - ziarenka granatu: 0.5 szklanki
    - świeże figi: 3 sztuki
    - cebula czerwona: 1 sztuka
    - sok z limonki: 30 mililitrów
    - oliwa z oliwek: 1 łyżka

    - pomarańcza: 1 sztuka
    - sok z pomarańczy: 0.25 szklanki
    - sos sojowy: 3 łyżki
    - sos teriyaki (słodki): 2 łyżki
    - ząbki czosnku posiekane: 2 sztuki
    - sezam: 3 łyżki
    - miód: 1 łyżka
    - olej sezamowy: 2 łyżki

Orientalny, grillowany kurczak z owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Marynowanie 1. Wymieszać wszystkie składniki na marynatę - pokrojoną w plastry pomarańczę, sok, czosnek, sos sojowy, sos teriyaki, sezam, miód i olej sezamowy. Piersi z kurczaka pokroić na dosyć duże filety. Zamarynować na minimum 5 godzin, a najlepiej na całą noc.
  • Grillowany kurczak z owocami 2. Kurczaka zgrillować z obu stron na grillu delikatnie posmarowanym oliwą.
  • Kurczak grillowany z owocami 3. Mango i figi pokroić, z granata 'wyłupać' sporą garść ziarenek, cebulkę pokroić w piórka. Podawać kurczaka w otoczeniu wszystkich owoców, delikatnie skropić całość sokiem z limonki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy