Orientalne udka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Udka umyć,osuszyć papierowym ręcznikiem.Delikatnie zdjąć skórkę,by była w całości,wyluzować kości.Część mięsa pokroić w kostkę a pozostałe rozdrobnić blenderem.Warzywa oczyścić,umyć i pokroić w kostkę.Jedną marchew pokroić w frytkę.
2.Kości włożyć do gotującej się wody przyprawionej przyprawa uniwersalna,włożyć marchew,korzeń pietruszki by wykorzystać do dekoracji i wygotować na wolnym ogniu wywar.
3.Na patelni rozgrzać masło,dodać warzywa pokrojone w kostkę i smażyć do czasu odparowania wody i lekkiego zeszklenia.
4.Wsypać ryż,chwilę smażyć.
5.Zalać niewielką ilością wywaru rosołowego i smażyć do czasu jego odparowania.Wlać następną porcję wywaru,wlać sos sojowy,przyprawić do smaku przyprawami i chwilę smażyć.
6.Patelnię postawić na garnku z gorącym pozostałym wywarem,przykryć i pozostawić do przestudzenia.
7.Mięso przełożyć do miski,dodać przesmażone warzywa i wyrobić gładką masę,ewentualnie przyprawić do smaku przyprawami.
8.Końcówki zdjętych skórek związać bawełnianą nicią i całość napełnić farszem.Pozostałą skórkę spiąć wykałaczkami w 1 cm.odstępach.Za pomocą bawełnianej nici związać całość jak byśmy sznurowali buty.Udka posypać solą,pieprzem.
9.Na patelni rozgrzać olej,Ułożyć przygotowane udka, wykałaczkami na dno patelni i chwilę smażyć.
10.Odwrócić na drugą stronę,smażyć całość na rumiano podlewając wywarem rosołowym.Delikatnie usunąć wykałaczki.Dodać marchew pokrojoną w frytkę,chwilę smażyć podlać wywarem.Na koniec wlać śmietanę i zagotować.
11.Z udek usunąć delikatnie bawełnianą nić, ułożyć na ozdobionym talerzu w/g uznania.Podawać z ziemniakami z wody z ulubionym dodatkiem.W moim przypadku dekoracja starczyła za dodatek
Komentarze