ORIENTALNE UDKA

0 (0 ocen)

.Smaczne udka nawet jako wędlina do pieczywa na zimno.

Składniki:


  • 2 udka z kurczaka
    2 małe marchwie
    1 mały plasterek selera
    1 mała cebula
    1 łyżka masła
    2 łyżki sosu sojowego ciemnego
    3 łyżki oleju
    2 łyżki ryżu
    3 łyżki słodkiej śmietany 30 %
    sól,pieprz,ostra papryka mielona,carry,cynamon,przyprawa uniwersalna do smaku.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Rolada Dania główne Roladki

Orientalne udka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • orientalne udka 1. Udka umyć,osuszyć papierowym ręcznikiem.Delikatnie zdjąć skórkę,by była w całości,wyluzować kości.Część mięsa pokroić w kostkę a pozostałe rozdrobnić blenderem.Warzywa oczyścić,umyć i pokroić w kostkę.Jedną marchew pokroić w frytkę.
  • 2. Kości włożyć do gotującej się wody przyprawionej przyprawa uniwersalna,włożyć marchew,korzeń pietruszki by wykorzystać do dekoracji i wygotować na wolnym ogniu wywar.
  • orientalne udka 3. Na patelni rozgrzać masło,dodać warzywa pokrojone w kostkę i smażyć do czasu odparowania wody i lekkiego zeszklenia.
  • orientalne udka 4. Wsypać ryż,chwilę smażyć.
  • orientalne udka 5. Zalać niewielką ilością wywaru rosołowego i smażyć do czasu jego odparowania.Wlać następną porcję wywaru,wlać sos sojowy,przyprawić do smaku przyprawami i chwilę smażyć.
  • orientalne udka 6. Patelnię postawić na garnku z gorącym pozostałym wywarem,przykryć i pozostawić do przestudzenia.
  • orientalne udka 7. Mięso przełożyć do miski,dodać przesmażone warzywa i wyrobić gładką masę,ewentualnie przyprawić do smaku przyprawami.
  • orientalne udka 8. Końcówki zdjętych skórek związać bawełnianą nicią i całość napełnić farszem.Pozostałą skórkę spiąć wykałaczkami w 1 cm.odstępach.Za pomocą bawełnianej nici związać całość jak byśmy sznurowali buty.Udka posypać solą,pieprzem.
  • orientalne udka 9. Na patelni rozgrzać olej,Ułożyć przygotowane udka, wykałaczkami na dno patelni i chwilę smażyć.
  • orientalne udka 10. Odwrócić na drugą stronę,smażyć całość na rumiano podlewając wywarem rosołowym.Delikatnie usunąć wykałaczki.Dodać marchew pokrojoną w frytkę,chwilę smażyć podlać wywarem.Na koniec wlać śmietanę i zagotować.
  • orientalne udka 11. Z udek usunąć delikatnie bawełnianą nić, ułożyć na ozdobionym talerzu w/g uznania.Podawać z ziemniakami z wody z ulubionym dodatkiem.W moim przypadku dekoracja starczyła za dodatek
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Orientalna Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować