Orientalne szaszłyki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
W garnku zagotować 1/2 litra wody,osolić
, dodać 1 łyżkę masła,wsypać ryż i gotować na wolnym
ogniu około 10 min.Odłożyć z puszki 2 łyżki mleka
kokosowego do sosu a pozostałą część dodać do
ryżu.Pogotować jeszcze całość 5 minut.Garnek zawinąć w
ręcznik i koc i wystawić w ciepłe miejsce aby doszedł.
2. Filety umyć,osuszyć papierowym ręcznikiem,pokroić w
większe kostki.Części środkowe filetu odłożyć.Mięso
przyprawić solą,pieprzem cytrynowym,czosnkiem granulowanym i
1 łyżeczką przyprawy garam masala.Skropić olejem i
odstawić w chłodne miejsce.
3.
Pomarańcze sparzyć,obrać i
podzielić na cząstki.Ananasy i mango pokroić na
kawałki.Cebulę obrać i pokroić w ósemki.Cebulę
przyprawić solą i pieprzem cytrynowym.
4. Na zmoczone wodą patyczki do szaszłyków nadziewać na
przemian owoce,mięso i cebulę
5.
Gotowe szaszłyki ułożyć na
blaszce posmarowanej olejem.
6.Wstawić do piekarnika nagrzanego
do 190C i piec 20 min.
7. Przygotować sos.Środkowe części filetu pokroić w
kostkę,przyprawić solą,pieprzem cytrynowym i krótko
przesmażyć na oleju.Dodać pozostałe owoce i chwilę
około 4 min przesmażyć,zalać zalewami z owoców.Wszystko
rozdrobnić blenderem.Wlać do garnka,dodać 2 łyżki mleka
kokosowego i 1 łyżeczkę przyprawy Garam Masala,ewentualnie
doprawić solą i pieprzem cytrynowym.Całość zagotować.
8. Na talerzu wyłożyć dekoracyjnie ryż,szaszłyki,polać
wszystko sosem,udekorować mandarynkami,ananasem i
zieloną pietruszką w/g uznania.
Porady
Jest to danie nie tylko
dla osób lubiących orientalne smaki.Wbrew pozorom nie
jest trudne i pracochłonne.
Komentarze