Orientalne słone ciasteczka

4.5 (183 ocen)

Na przepis na słone ciasteczka natknęłam się w internecie. Trochę zmieniłam składniki i wyszły pyszne wytrawne kruche ciasteczka. Bardzo łatwe do zrobienia - bez stolnicy i wałka.

Składniki:

  • 150 g mąki tortowej
    50 g mąki krupczatki
    150 g miękkiego masła
    2 łyżki mleka
    4 żółtka
    0,5 szklanki białego sezamu
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    3 płaskie łyżeczki curry
    1 płaska łyżeczka soli
Wystaw ocenę:

4.5 (183 ocen)

Zobacz również:

Curry Ciastka

Orientalne słone ciasteczka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski przesiewamy mąki z proszkiem do pieczenia, dodajemy sezam, curry i sól. Mieszamy. Wkładamy miękkie masło i rozcieramy z suchymi składnikami na kruszonkę. Dodajemy żółtka rozkłócone z mlekiem. Wyrabiamy ciasto, formujemy w kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na ok. godzinę do lodówki.
  • 2. Z ciasta formujemy w dłoniach kulki wielkości małego orzecha włoskiego i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia zachowując odstępy. Widelcem spłaszczamy lekko kulki, jednocześnie odciskając wzorek na ciasteczkach.
  • 3. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190-200 stopni przez 15 minut.

Porady

Z podanych składników wychodzi ok. 50 ciasteczek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sezam

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Azjatycka Orientalna

Podobne przepisy

To może cię zainteresować