Orientalne racuszki z jabłkami

0 (0 ocen)

  • 20 min

Te racuszki robiła moja mama i babcia, a ja je trochę zmodyfikowałam. Orientalne przyprawy nadały plackom niezwykłego smaku i aromatu.

  • 20 min

Składniki:

  • 3 jabłka, 1 szkl. maślanki, 2 szklanki mąki, 1 jajo, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka carry, 1 łyżeczka cynamonu, 1 łyżka cukru, szczypta soli, olej do smażenia

Orientalne racuszki z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka należy umyć, obrać i zetrzeć na grubych oczkach.
  • suche i mokre składniki na racuchy 2. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, przyprawy, a następnie dobrze wymieszać wszystkie składniki. W drugiej misce ubić jajka i maślankę.
  • masa na racuchy po połączeniu suchych i mokrych składników 3. Połączyć obie masy. Nakładać łyżką na rozgrzany tłuszcz i smażyć z obu stron, aż będą rumiane. Usmażone placki dobrze jest odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

Porady

Zamiast białej mąki warto użyć mąki z grubego przemiału, a maślankę można zastąpić jogurtem naturalnym, kefirem albo mlekiem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy