Orientalne kotlety rybne

4.5 (181 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 30 min

Orientalne kotlety rybne to świetna propozycja na lekki obiad. Delikatna mięso z dorsza idealnie komponuje się z czerwoną pastą curry, kolendrą i imbirem. Kotleciki są bardzo aromatyczne, delikatne i lekko pikantne. Jestem pewna, że Wam zasmakują.

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki:
    ◦500 g fileta z dorsza bez skóry
    ◦1 łyżka sosu rybnego
    ◦1 łyżka sosu sojowego
    ◦1 duże jajko
    ◦1 garść posiekanej kolendry
    ◦1 łyżka czerwonej pasty curry
    ◦½ papryczki chili
    ◦2 ząbki czosnku
    ◦ok. 2 cm świeżego imbiru
    ◦sok z ½ limonki
    ◦1 łyżeczka skórki otartej z limonki
    ◦4 dymki
    ◦4 łyżki posiekanego szczypiorku

    Dodatkowo:
    ◦olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (181 ocen)

Orientalne kotlety rybne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rybę oczyszczamy i umieszczamy w misie robota. Miksujemy kilka sekund aż będzie gładka. Do ryby dodajemy jajko, sos rybny i sojowy, kolendrę, curry, drobno posiekaną papryczkę chili, imbir i czosnek oraz sok i skórkę z limonki. Ponownie miksujemy aż składniki się połączą.

    Masę rybną przekładamy do miski i dodajemy drobno posiekaną dymkę i szczypiorek. Dokładnie mieszamy. Mokrymi rękami formujemy małe, płaskie jak ciastka kotlety (z podanej porcji powinno wyjść ok. 10).

    Na patelni rozgrzewamy trochę oleju i smażymy kotlety z dwóch stron na złoty kolor.

    Orientalne kotlety rybne podajemy np. ze słodkim sosem chili.

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Orientalna

Podobne przepisy

To może cię zainteresować