Orientalne karmelizowane pampuchy z patelni na z sosem truskawkowym

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Pyszne pampuchy w orientalnym wydaniu- na mleczku kokosowym z dodatkiem liści kafiru. Pyszny złocisty karmel wzbogacony został dark muscovado. Sezonowego charakteru dodaje deserowi truskawkowy sos z dodatkiem syropu z agawy.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Składniki:
    · 1/2 szklanki mleka
    · 1/2 szklanki mleczka kokosowego
    · 4 liście kafiru
    · 35 g świeżych drożdży
    · 60 g cukru pudru
    · 40 g cukru dark muscovado
    · 2 jajka
    · 5 łyżek oleju rzepakowego
    · 25 g miękkiego masła
    · 0,5 łyżeczki soli
    · 600 g mąki pszennej
    Do smażenia:
    · 3 łyżki masła
    · 3 łyżki oleju rzepakowego
    · 3 łyżki dark muscovado
    · 3 łyżki syropu z agawy
    · szklanka wody

    Sos z truskawek:
    · 400 g truskawek
    · 2-3 łyżki wody
    · łyżeczka mąki ziemniaczanej
    · łyżka syropu z agawy
    łyżka oleju rzepakowego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Orientalne karmelizowane pampuchy z patelni na z sosem truskawkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Mleko mieszamy z mleczkiem kokosowym, dorzucamy liście kafiru i lekko podgrzewamy. Kiedy liście oddadzą swój aromat, usuwamy je z płynu. Robimy zaczyn - drożdże zasypujemy łyżką cukru pudru, zalewamy ciepłym mlekiem połączonym z mleczkiem kokosowym. Dodajemy 5 łyżek mąki- całość dobrze rozrabiamy miotełką. Odstawiamy w ciepłe miejsce pod przykryciem do wyrośnięcia- zaczyn musi podwoić swoją objętość.
  • 2. Do dużej miski wysypujemy resztę składników- mąkę, sól, cukry, jajka, olej i masło. Dodajemy zaczyn i wyrabiamy na dość luźne, ale odchodzące od dłoni ciasto. Przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Po tym czasie ciasto dzielimy na 12 części, z każdej forujemy kulkę, układamy je na deseczce, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia.
  • 3. Pampuchy smażymy w trzech partiach - po 4 pampuchy. Na patelnię wylewamy 1/3 szklanki wody, dodajemy 1 łyżkę masła, 1 łyżkę oleju rzepakowego, 1 łyżkę dark muscovado i 1 łyżkę syropu z agawy. Kiedy całość się zagotuje zmniejszamy ogień i wykładamy 4 pampuchy. Przykrywamy pokrywką. Pampuchy gotujemy ok. 20 minut, w połowie czasu przekładając je na drugą stronę. Pampuchy są gotowe, kiedy wchłoną cały płyn.

    Podajemy polane sosem truskawkowym.
  • 4.
    Truskawki pokrojone na ćwiartki zagotowujemy w małym garnku z wodą, olejem rzepakowym i syropem z agawy. Kiedy puszczą sok dodajemy mąkę rozrobioną w 2 łyżkach zimnej wody. Chwilkę gotujemy, żeby sos lekko zgęstniał.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować