Pyszne pampuchy w orientalnym wydaniu- na mleczku kokosowym z dodatkiem liści kafiru. Pyszny złocisty karmel wzbogacony został dark muscovado. Sezonowego charakteru dodaje deserowi truskawkowy sos z dodatkiem syropu z agawy.
1 godz. 30 min
Składniki:
Składniki:
· 1/2 szklanki mleka
· 1/2 szklanki mleczka kokosowego
· 4 liście kafiru
· 35 g świeżych drożdży
· 60 g cukru pudru
· 40 g cukru dark muscovado
· 2 jajka
· 5 łyżek oleju rzepakowego
· 25 g miękkiego masła
· 0,5 łyżeczki soli
· 600 g mąki pszennej
Do smażenia:
· 3 łyżki masła
· 3 łyżki oleju rzepakowego
· 3 łyżki dark muscovado
· 3 łyżki syropu z agawy
· szklanka wody
Sos z truskawek:
· 400 g truskawek
· 2-3 łyżki wody
· łyżeczka mąki ziemniaczanej
· łyżka syropu z agawy
łyżka oleju rzepakowego
Orientalne karmelizowane pampuchy z patelni na z sosem truskawkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Mleko mieszamy z mleczkiem kokosowym, dorzucamy liście kafiru i lekko podgrzewamy. Kiedy liście oddadzą swój aromat, usuwamy je z płynu. Robimy zaczyn - drożdże zasypujemy łyżką cukru pudru, zalewamy ciepłym mlekiem połączonym z mleczkiem kokosowym. Dodajemy 5 łyżek mąki- całość dobrze rozrabiamy miotełką. Odstawiamy w ciepłe miejsce pod przykryciem do wyrośnięcia- zaczyn musi podwoić swoją objętość.
2.Do dużej miski wysypujemy resztę składników- mąkę, sól, cukry, jajka, olej i masło. Dodajemy zaczyn i wyrabiamy na dość luźne, ale odchodzące od dłoni ciasto. Przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Po tym czasie ciasto dzielimy na 12 części, z każdej forujemy kulkę, układamy je na deseczce, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia.
3. Pampuchy smażymy w trzech partiach - po 4 pampuchy. Na patelnię wylewamy 1/3 szklanki wody, dodajemy 1 łyżkę masła, 1 łyżkę oleju rzepakowego, 1 łyżkę dark muscovado i 1 łyżkę syropu z agawy. Kiedy całość się zagotuje zmniejszamy ogień i wykładamy 4 pampuchy. Przykrywamy pokrywką. Pampuchy gotujemy ok. 20 minut, w połowie czasu przekładając je na drugą stronę. Pampuchy są gotowe, kiedy wchłoną cały płyn.
Podajemy polane sosem truskawkowym.
4.
Truskawki pokrojone na ćwiartki zagotowujemy w małym garnku z wodą, olejem rzepakowym i syropem z agawy. Kiedy puszczą sok dodajemy mąkę rozrobioną w 2 łyżkach zimnej wody. Chwilkę gotujemy, żeby sos lekko zgęstniał.
Smacznego!
Komentarze