Orientalna zupa z ryżem

0 (0 ocen)

Lekka, rozgrzewająca zupa z nutką kwaśnej cytryny i ostrego chili na chłodny wieczór.

Składniki:

  • 1) 2 skrzydełka z kurczaka
    2) marchewka
    3) pietruszka
    4) seler
    5) por
    6) sok z 1 cytryny
    7) żółtko
    8) 150 ml śmietany 30%
    9) 100 ml mleczka kokosowego
    10) chili
    11) biały pieprz
    12) 2 łyżeczki zielonej pasty curry
    13) 70 g ryżu
    14) natka pietruszki i plasterki cytryny do dekoracji

Orientalna zupa z ryżem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Najpierw przygotowujemy bulion. Zagotowujemy skrzydełka z kurczaka z warzywami (marchewką, pietruszką, selerem i porem). Po ugotowaniu bulion odcedzamy.
  • 2. 300 ml bulionu wlewamy do garnka. Żółtko mieszamy ze śmietaną i sokiem cytrynowym i powoli, cały czas mieszając wlewamy do bulionu. Następnie dodajemy mleczko kokosowe oraz 2 łyżeczki zielonej pasty curry.
  • 3. Zupę doprawiamy białym pieprzem i chili.
  • 4. Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu i dodajemy do zupy. Dekorujemy natką pietruszki i plasterkami cytryny.

Komentarze

Podobne przepisy