Orientalna potrawka z kurczaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filety myjemy, osuszamy
i kroimy w kawałki. Posypujemy
solą i pieprzem, oprószamy
mąką. Smażymy na łyżce
masła z olejem.
2.Gdy mięso się zrumieni,
wlewamy mleczko kokosowe.
Zagęszczamy mąką wymieszaną
z małą ilością wody,
doprawiamy. Dodajemy łyżkę
miodu i sok wyciśnięty z limonki.
Mieszamy. Dusimy ok.
20 minut, aż mięso będzie
miękkie. Pod koniec dodajemy
posiekaną natkę.
3.Szpinak dusimy na łyżce
masła z drobno posiekanym
lub przeciśniętym przez praskę
czosnkiem. Doprawiamy
solą i pieprzem. Ryż gotujemy
na sypko. Potrawkę z kurczaka
podajemy z ryżem i szpinakiem
Porady
RADY Sławomira Puta
Mleczka kokosowego używam zamiast śmietany. Jest zdrowsze, a potrawa ma lepszy smak.
Komentarze