Orientalna potrawka z kurczaka

4.5 (188 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Moja córeczka zajada się tą potrawką.

Składniki:

  • ● podwójny filet z kurczaka
    ● po 2 łyżki masła i oleju
    ● puszka mleczka kokosowego
    ● przyprawy: kurkuma, curry, cynamon, pieprz kajeński, sól, pieprz
    ● ćwiartka limonki
    ● łyżka miodu
    ● 2 łyżeczki mąki
    ● op. mrożonego szpinaku w liściach
    ● 3 ząbki czosnku
    ● 20 dag ryżu
    ● natka pietruszki
Wystaw ocenę:

4.5 (188 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Orientalna potrawka z kurczaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety myjemy, osuszamy
    i kroimy w kawałki. Posypujemy
    solą i pieprzem, oprószamy
    mąką. Smażymy na łyżce
    masła z olejem.
  • 2. Gdy mięso się zrumieni,
    wlewamy mleczko kokosowe.
    Zagęszczamy mąką wymieszaną
    z małą ilością wody,
    doprawiamy. Dodajemy łyżkę
    miodu i sok wyciśnięty z limonki.
    Mieszamy. Dusimy ok.
    20 minut, aż mięso będzie
    miękkie. Pod koniec dodajemy
    posiekaną natkę.
  • 3. Szpinak dusimy na łyżce
    masła z drobno posiekanym
    lub przeciśniętym przez praskę
    czosnkiem. Doprawiamy
    solą i pieprzem. Ryż gotujemy
    na sypko. Potrawkę z kurczaka
    podajemy z ryżem i szpinakiem

Porady

RADY Sławomira Puta Mleczka kokosowego używam zamiast śmietany. Jest zdrowsze, a potrawa ma lepszy smak.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czosnek Kokos Kurczak Ryż

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_05-2012

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować