Orientalna pieczona cieciorka

0 (0 ocen)

Cieciorka w zupełnie innej formie - świetna jako przekąska do chrupania w ciągu dnia oraz na przyjęcia.

Składniki:

  • - ok 100 g suchej cieciorki
    - pół łyżeczki cukru brązowego
    - ok 1 łyżki oliwy
    - dwie szczypty soli
    - po ok ¼ łyżeczki cynamonu, kurkumy, pieprzu cayen, papryki słodkiej
    - szczypta kardamonu, gałki muszkatołowej

Orientalna pieczona cieciorka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cieciorkę namaczamy w wodzie przez całą noc
  • 2. Gotujemy nasiona w wodzie z namaczania przez ok 90 minut. Studzimy.
  • 3. Przekładamy cieciorkę do miseczki i dorzucamy oliwę, cukier, sól oraz wszystkie przyprawy i dokładnie mieszamy.
  • 4. Całość rozsypujemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego do ok 180 stopni piecyka na 20 min.
  • 5. SMACZNEGO!!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy