REKLAMA

Orientalna pasta jajeczno – warzywna z rzeżuchą i prażonym słonecznikiem

wyświetlono: 38 | dodany do książki kucharskiej: 0 | polecenia: 0

Pasta z gotowanych jaj oraz smażonej czerwonej cebulki i papryki, z orzechową nutą prażonych ziaren słonecznika. Ciekawym akcentem smakowym jest lekko pikantna świeża rzeżucha, a samo smarowidło charakteryzuje się niesamowitym aromatem przypraw typowych dla Dalekiego Wschodu.

opublikowany: 18.10.2021
Udostępnij Pinterest
  • dla 5 osób
  • 20 min
  • Łatwy

Składniki:

  • 7 jajek ugotowanych na twardo
    100 g obranej czerwonej cebuli
    75 g miąższu czerwonej papryki
    1 łyżka posiekanej rzeżuchy
    1 łyżka posiekanej natki pietruszki
    2 łyżki prażonych ziaren słonecznika łuskanego
    1 łyżka oliwy lub oleju
    2 łyżki majonezu
    1 łyżeczka przyprawy curry w proszku
    ½ łyżeczki rozmarynu suszonego
    1 łyżeczka cukru trzcinowego nierafinowanego
    sól do smaku
    pieprz cayenne do smaku
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Sposób przygotowania:

  • Orientalna pasta jajeczno – warzywna z rzeżuchą i prażonym słonecznikiem 1. W garnku rozgrzać oliwę/olej, dodać pokrojone w kostkę cebulę i paprykę, wsypać curry, rozmaryn i cukier. Składniki smażyć 5 min, mieszając, a następnie wystudzić.
  • Orientalna pasta jajeczno – warzywna z rzeżuchą i prażonym słonecznikiem 2. Do przygotowanych warzyw dołożyć obrane ze skorupek i posiekane jajka – wymieszać. Wsypać rzeżuchę, natkę pietruszki oraz ziarna słonecznika. Całość dokładnie wymieszać z dodatkiem majonezu. Na końcu pastę doprawić do smaku solą i pieprzem cayenne.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE