Orginalne czekoladowe muffinki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Odzielamy białka od żółtek. Ubijamy je na sztywno, dodajemy cukier, cukier waniliowy, dalej ubijamy. Dodajemy olej i wode. Przesiewamy mąkę dodajemy proszek do pieczenia i mieszamy. Do masy dodajemy mąkę z proszkiem miksujemy dodajemy kakao i aromat. Porcjujemy w foremkach do muffinek albo formkach papierowych. Wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok. 20 min. Uchylamy drzwiczki od piekarnika po chwili wyjmujemy. Czekamy aż ostygną.
Krem:
Miksujemy masło z mlekiem i cukrem dodajemy barwnik spożywczy niebieski oraz kilka kropli olejku waniliowego.
Ozdabiamy:
Ozdabiamy babeczki wg uznania. Krem kładziemy na wystudzone ciasto.
Porady
Możemy użyć gotowego kremu do tortów- jasnego. Dodajemy wtedy barwnik przy miksowaniu.
Ozdoby kupuję zazwyczaj przez internet jest tam duży wybór dekoracji cukierniczych.
Komentarze