Oreo Cake

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Moja Rodzinka kocha Sernik Oreo,który przygotowuje na specjalne okazje,zwłaszcza mój mąż ;-) ale tym razem postanowiłam go zaskoczyć i zrobić coś innego z oreo,i tak powstał oreo cake :-) Samo ciasto jak piekłam powaliło mnie na kolana boskim zapachem unoszącym się w domu,krem może nie należy do tych fit,ale czasem chyba można zgrzeszyć... :-)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Tortownica 18 cm

    Ciasto:

    180 g mąki pszennej
    60 g kakao
    150 g cukru
    2 jajka
    160 ml mleka
    80 ml oliwy
    160 ml gorącej wody
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    8 ciasteczek oreo
    Krem:

    serek mascarpone 500 g
    miękkie masło 130 g
    cukier puder 100 g
    krem z ciasteczek oreo
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Oreo cake - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Oreo Cake. 1. Zeskrobujemy z ciasteczek oreo ze środka krem nożem,i odkładamy na później,spody od ciasteczek mielimy blenderem na piasek.Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao,wsypujemy cukier i wszystko dokładnie mieszamy łyżką,następnie wlewamy olej,mleko i wbijamy 2 całe jajka,miksujemy krótko,wlewamy gorącą wodę,wsypujemy piasek z ciasteczek oreo i mieszamy wszystko łyżką do połączenia się składników.
    Tortownicę spód wykładamy papierem do pieczenia,puszczając go na zewnątrz,na boki kładziemy pasek papieru do pieczenia i wlewamy połowę ciasta ,wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C na pół.godz.po tym czasie wkładamy drugą tortownicę z resztą ciasta i postępujemy tak samo jak przy pierwszym spodzie.
    Spody pozostawiamy do ostygnięcia,następnie trzeba skroić lekką górkę z ciast,nie wyrzucamy tych skrawków,użyjemy ich do dekoracji.

    Przechodzimy do przygotowania kremu,masło w temp.pokojowej miksujemy na puch,wsypujemy cukier puder przesiany przez sitko,miksujemy,wrzucamy krem z ciasteczek oreo i serek mascarpone ,wszystko miksujemy do połączenia.
    Na spód ciasta wykładamy krem,zostawiając sobie trochę do otynkowania ciasta,wyrównujemy wierzch i przykładamy drugim plackiem,delikatnie dociskając,najlepiej zrobić to w tortownicy,następnie zdjąć obręcz i posmarować górę i boki kremem,a całe ciasto obsypujemy okruszkami z ciasta, górę dekorujemy dowolnie.Ciasto wrzucamy do lodówki na noc,najlepiej smakuje następnego dnia.
    Moje ciasto zrobiłam z podwójnej porcji i piekłam w tortownicy o średnicy 24 cm,u mnie takie małe fi 18 cm się nie sprawdzają ;-)
    Ciasto szybko się robi,jest łatwe i super smakuje,polecam serdecznie ten przepis:-)

Porady

Spody najlepiej upiec dzień wcześniej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kakao

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować