Orecchiette z brokułami, suszonymi pomidorami i parmezanem

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Wyjątkowy kształt makaronu zachęca do przygotowania dania

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - makaron orecchiette (w kształcie uszek): 250 gramów
    - świeże brokuł: 450 gramów
    - suszone pomidory w olej: 3 sztuki
    - czosnek: 3 ząbki
    - ser parmezan: 100 gramów
    - oliwa z oliwek Extra Vergin (tłoczona mechanicznie): 2 łyżki
    - suszone pomidory (przyprawa Specialite, z bazylią i czosnkiem): 2 szczypty
    - sól, pieprz do smaku: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Orecchiette z brokułami, suszonymi pomidorami i parmezanem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie z odrobiną oliwy z oliwek extra vergine zgodnie z opisem na opakowaniu - w tym wypadku 10 minut
    - W między czasie przygotowujemy brokuły: Myjemy, rozdzielamy na drobne różyczki i blanszujemy dosłownie 3 minuty. Hartujemy.
    - Na patelni z odrobiną oliwy z oliwek podsmażamy posiekany czosnek, wrzucamy brokuły. Doprawiamy solą, pieprzem i przyprawową mieszanką.
    - Ugotowany makaron odcedzamy i lekko płuczemy w wodzie Odsączamy z wody. Gotowe orecchiette wrzucamy na patelnię z brokułami, dodajemy posiekane suszone pomidory. Dodajemy wiórki parmezanu. Mieszamy delikatnie
    Danie podawać natychmiast przybrane liśćmi selera naciowego i płatami parmezanu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować