Oranżada

0 (0 ocen)

Znakomicie orzeźwia w upalne dni

Składniki:

  • 2 pomarańcze
    cytryna
    150 g cukru

Oranżada - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 4 szklanki wody przegotować z cukrem i przestudzić. Pomarańcze i cytrynę umyć i osuszyć. Z jednej pomarańczy otrzeć skórkę i dodać do syropu, wyciskając sok z pomarańczy i cytryny (połówkę pomarańczy zostawić). Oranżadę mocno schłodzić. Po rozlaniu do szklanek połowę obranej pomarańczy pokrajać w plasterki i wkładać do szklanek z napojem.

Porady

Oranżadę można podawać z kostkami lodu. Część wody można zastąpić wodą sodową, którą należy dodać w ostatniej chwili.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy