Orange curd - pyszny krem pomarańczowy

5 (1 ocen)

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Krem pomarańczowy idealny jako dodatek do tortów, babeczek czy deserów w pucharkach. Po przygotowaniu można przechowywać go w lodówce do 2 tygodni.

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Sok z pomarańczy - 150ml
    Skórka z 1 pomarańczy
    Jajka - 3szt
    Masło ciepłe - 120g
    Cukier - 50g
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Krem

Orange curd - pyszny krem pomarańczowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pomarańczę szorujemy i osuszamy. Ścieramy skórkę, oczywiście bez albedo.
    Sok z pomarańczy, skórkę, jajka i cukier mieszamy energicznie trzepaczką. Dodajemy ciepłe masło i jeszcze chwilę mieszamy.
    Miskę z kremem umieszczamy w kąpieli wodnej (na garnku z gotującą się wodą, tak aby spód miski nie dotykał wody). Podgrzewamy na małym ogniu, cały czas mieszając przez około 15 minut. Masa powinna mocno zgęstnieć. Ważne, aby krem nie podgrzewać powyżej 60 stopni, bo wtedy zetnie się białko z jaj.
    Gotową masę przelewamy do słoiczka. Jeśli dodawaliście skórkę, można masę przetrzeć na sitku, aby była gładka, choć nie jest to konieczne. Po ostudzeniu słoik umieszczamy w lodówce - tam krem jeszcze bardziej zgęstnieje.
    Krem można wykorzystać do smarowania ciast, tart lub do deserów.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pomarańcze Jajka Masło Cukier

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować