Oponki z serem

0 (0 ocen)

Karnawał się kończy więc na ostatki postanowiłam usmażyć oponki z serem, przygotowanie ich zajęło mi niecałą godzinę. Są bardzo smaczne i wilgotne, długo zachowują świeżość.

Składniki:

  • 0,5 kilograma mąki pszennej
    0,5 kilograma tłustego sera białego mielonego
    0,5 szklanki cukru
    2 łyżki cukru waniliowego
    1 szklanka śmietany 18%
    5 żółtek
    1 płaska łyżeczka sody
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    1 kieliszek spirytusu
    Dodatkowo:
    1 kilogram smalcu
    Cukier puder do posypania

Oponki z serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy żółtka, śmietanę, cukier oraz pozostałe składniki, zagniatamy ciasto. Stolnicę posypujemy mąką, ciasto wałkujemy na grubość 1 cm.. Za pomocą szklanki i małego kieliszka wycinamy oponki. W głębokiej patelni lub garnku roztapiamy smalec, na gorący smalec wrzucamy oponki i smażymy na rumiany kolor z obydwu stron. Usmażone oponki układamy na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym, pozostawiamy do ostudzenia. Przed podaniem oponki posypujemy cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy