Oponki z mascarpone

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Tuż przed Tłustym Czwartkiem, przychodzę
z przepisem na szybkie oponki.
Są bardzo miękkie i delikatne, do tego proste i szybkie w przygotowaniu.

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 szklanki mąki (moja szklanka ma 230 ml)
    szczypta soli
    2,5 łyżki cukru
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    1 jajko
    2 żółtka
    1 opakowanie serka mascarpone (250 g.)
    1 łyżeczka octu

    Dodatkowo:
    1 litr oleju, do smażenia
    cukier puder do posypania opone
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Oponki

Oponki z mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Oponki z mascarpone 1. Mąkę, sól, sodę i cukier wsypać do miski. Dodać jajko, żółtka, mascarpone i ocet.
    Zagnieść ciasto, mikserem z hakami lub robotem. Ciasto będzie się kleić.
    Przełożyć je na stolnicę podsypaną mąką i jeszcze raz delikatnie zagnieść.
    Następnie rozwałkować i wykrajać szklanką koła, a następnie w środku
    kieliszkiem zrobić dziurkę.
  • Oponki z mascarpone 2. Pozostałe ciasto ponownie zagnieść, rozwałkować i wykrajać kolejne oponki.
    Gotowe oponki smażyć na rozgrzanym oleju, po około 2 minuty z każdej strony.
    Powinny swobodnie pływać.
    Usmażone oponki wykładać na ręcznik papierowy, żeby odsączyć z tłuszczu.
    Jeszcze ciepłe posypać cukrem pudrem z obu stron.

Porady

Oponki można też polać lukrem, lub polewą czekoladową.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Tłusty czwartek Smażenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować