Oponki z mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę, sól, sodę i cukier wsypać do miski. Dodać jajko, żółtka, mascarpone i ocet.
Zagnieść ciasto, mikserem z hakami lub robotem. Ciasto będzie się kleić.
Przełożyć je na stolnicę podsypaną mąką i jeszcze raz delikatnie zagnieść.
Następnie rozwałkować i wykrajać szklanką koła, a następnie w środku
kieliszkiem zrobić dziurkę.
2.Pozostałe ciasto ponownie zagnieść, rozwałkować i wykrajać kolejne oponki.
Gotowe oponki smażyć na rozgrzanym oleju, po około 2 minuty z każdej strony.
Powinny swobodnie pływać.
Usmażone oponki wykładać na ręcznik papierowy, żeby odsączyć z tłuszczu.
Jeszcze ciepłe posypać cukrem pudrem z obu stron.
Porady
Oponki można też polać lukrem, lub polewą czekoladową.
Komentarze