Oponki z czekoladą

4.49 (186 ocen)

Smaczne wspomnienie z dzieciństwa. Zamiast pączków na tłusty czwartek, pyszne oponki z czekoladą.

Składniki:

  • Zaczyn;
    140 g mąki
    140 ml mleka
    30 g drożdży
    70 g cukru

    Ciasto:
    Cały zaczyn
    300 g maki
    2 jajka
    3 żółtka
    cukier waniliowy
    szczypta soli
    100 g masła
    25 ml spirytusu

    tłuszcz do smażenia
    biała i gorzka czekolada do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.49 (186 ocen)

Zobacz również:

Desery

Oponki z czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki zaczynu wymieszać w miseczce i zostawić na 40 minut do wyrośnięcia.
  • 2. Do misy robota wsypać mąkę, dodać zaczyn, jajka, sól, cukier waniliowy i spirytus. Wyrabiać 5 minut.
  • 3. Masło roztopić, lekko ciepłe wlać do ciasta i wyrabiać kolejne 5 minut. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
  • 4. Wyrośnięte ciasto wałkować na grubość 1.5 cm. Wycinać szklanką kółka, a środki małym kieliszkiem lub foremką do rurek. Przykryć na czas rozgrzania tłuszczu. Smażyć na złoty kolor. Wyjmować z tłuszczu na ręcznik papierowy.
  • 5. W dwóch osobnych miseczkach, nad parą, rozpuścić czekolady i dowolnie udekorować.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Tłusty czwartek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować