" Oponki z czekoladą "

0 (0 ocen)

  • 60 min

Przepyszne oponki z mleczną czekoladą na zbliżający się Tłusty Czwartek

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki:
    ( ok. 15 szt )

    - mąka - 300 g
    - mleko - 125 ml
    - żółtka - 3 szt
    - jajko - 1 szt
    - cukier - 50 g
    - cukier waniliowy - 1 op
    - masło - 50 g
    - rum - 2 łyżki
    - drożdże - 40 g
    - olej do smażenia - ok. 700 ml
    - polewa czekoladowa - 1 op
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Oponki

" oponki z czekoladą " - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • oponki 1.

    Z drożdży, połowy ciepłego mleka i kilku łyżek mąki rozrabiamy rozczyn o konsystencji gęstej śmietany.

    Odstawiamy w ciepłe miejsce.

    Żółtka i całe jajko ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym i rumem.

    Mąkę przesiewamy i mieszamy z resztą mleka, utartymi żółtkami i wyrośniętym rozczynem.

    Wyrabiamy ciasto do momentu aż zacznie odstawać od ręki.

    Wlewamy roztopione i ostudzone masło i jeszcze chwilę wyrabiamy aż dokładnie połączy się z ciastem.

    Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

    Gdy ciasto podwoi swoją objętość, ponownie je zagniatamy.

    Rozwałkowujemy delikatnie na grubość 2 cm.

    Szklanką wykrawamy krążki.

    W każdym krążku wycinamy otwór
    ( ja to zrobiłam za pomocą zakrętki od butelki ).

    Przykrywamy ściereczką i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia.

    Smażymy po kolei na gorącym na oleju, aż się zezłocą.

    Osączamy z tłuszczu na papierowym ręczniku.

    Lekko ostudzone polewamy roztopioną polewą czekoladową i ewentualnie posypujemy dodatkowo cukrem pudrem.



    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Karnawał Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować