Oponki z ciasta parzonego z cytrynowym lukrem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wodę zagotować z masłem oraz szczyptą soli do gotującej się wody dodać przesianą mąkę i energicznie mieszać do uzyskania jednolitego ciasta, następnie zdejmujemy garnek z ognia.
Po około 5 minutach od zdjęcia garnka z palnika dolewamy spirytus i aromat, mieszamy, teraz dodajemy po jednym jajku cały czas mieszając ciasto najlepiej przy pomocy miksera. Kiedy ciasto dokładnie się połączy zostawiamy je do przestudzenia.
Papier do pieczenia tniemy na nieduże kwadraty, ciasto przekładamy do foliowego worka cukierniczego i odcinamy końcówkę, wyciskamy kółeczka z ciasta na każdym kwadracie papieru.
2.Olej rozgrzewamy do temp. około 180 st, wkładamy razem z papierem na rozgrzany olej, po sekundzie papier bardzo łatwo odejdzie i wtedy go wyciągamy szczypcami, smażymy na złoty kolor z dwóch stron.
Usmażone oponki odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Cukier puder ucieramy z sokiem wyciśniętym z cytryny ( soku dodajemy tyle, aby uzyskać troszkę gęstszy lukier), przestudzone oponki maczamy z jednej strony w lukrze i pozwalamy, aby nadmiar lukru ściekł, odkładamy na papier do zastygnięcia lukru.
Komentarze