Oponki z ciasta parzonego z cytrynowym lukrem

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Oponki i nie oponki bo bez sera, a tylko z wyglądu. Pyszny i prosty w przygotowaniu deser.

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ciasto:
    1 szklanka wody ( 250 ml)
    75 gram masła
    180 gram mąki pszennej
    3 jajka
    1 łyżka spirytusu
    kilka kropli aromatu pomarańczowego lub cytrynowego
    lukier:
    1 szklanka cukru pudru
    sok z cytryny
    dodatkowo:
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasto parzone Ciastka Oponki Jajko

Oponki z ciasta parzonego z cytrynowym lukrem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • oponki parzone 1. Wodę zagotować z masłem oraz szczyptą soli do gotującej się wody dodać przesianą mąkę i energicznie mieszać do uzyskania jednolitego ciasta, następnie zdejmujemy garnek z ognia.
    Po około 5 minutach od zdjęcia garnka z palnika dolewamy spirytus i aromat, mieszamy, teraz dodajemy po jednym jajku cały czas mieszając ciasto najlepiej przy pomocy miksera. Kiedy ciasto dokładnie się połączy zostawiamy je do przestudzenia.
    Papier do pieczenia tniemy na nieduże kwadraty, ciasto przekładamy do foliowego worka cukierniczego i odcinamy końcówkę, wyciskamy kółeczka z ciasta na każdym kwadracie papieru.
  • oponki parzone 2. Olej rozgrzewamy do temp. około 180 st, wkładamy razem z papierem na rozgrzany olej, po sekundzie papier bardzo łatwo odejdzie i wtedy go wyciągamy szczypcami, smażymy na złoty kolor z dwóch stron.
    Usmażone oponki odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
    Cukier puder ucieramy z sokiem wyciśniętym z cytryny ( soku dodajemy tyle, aby uzyskać troszkę gęstszy lukier), przestudzone oponki maczamy z jednej strony w lukrze i pozwalamy, aby nadmiar lukru ściekł, odkładamy na papier do zastygnięcia lukru.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukier puder Cytryna Jajka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować