Oponki z ciasta francuskiego

5 (1 ocen)

  • 15 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Szybko się je przygotowuje i są pyszne

  • 15 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
    1/3 litra oleju z pierwszego tłoczenia
    LUKIER:
    1 białko jaja L
    1 szklanka cukru pudru
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Oponki

Oponki z ciasta francuskiego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Gotowe ciasto francuskie rozkładam na blacie i szklanką wycinam duże kółka.
    W środku robię kieliszkiem małą dziurkę.
    W garnku rozgrzewam olej na 175 stopni i wrzucam oponki.
    Smażę partiami po 5 sztuk na złoty kolor.
    Usmażone oponki odsączam z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
    Robię lukier ubijając białko z pudrem na lśniącą masę.
    Przestudzone oponki dekoruję dowolnie lukrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto francuskie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować