Oponki twarogowo-jogurtowe z cynamonem

0 (0 ocen)

  • 25 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Ekspresowa, karnawałowa słodycz do przygotowania w kilka chwil.

  • 25 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    250 g chudego twarogu w kostce
    270 g mąki pszennej + do wałkowania
    4 łyżki cukru
    1,5 płaskiej łyżeczki sody
    2 żółtka
    100 g gęstego jogurtu naturalnego
    Posypka:
    4 łyżeczki cynamonu
    8 łyżeczek drobnego cukru

    olej do smażenia

Oponki twarogowo-jogurtowe z cynamonem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki umieszczamy w misce i zagniatamy na gładkie ciasto.
    Blat podsypujemy mąką i wałkujemy na niezbyt cienkie ciasto (około 1,5 cm). Wycinamy szklanką jak na pierogi, a następnie w środku malutkim kieliszkiem lub po prostu nożykiem. Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej i na bardzo gorący wrzucamy pojedynczo oponki. Smażymy z obu stron do zezłocenia. Delikatnie odsączamy na ręczniku papierowym i jeszcze ciepłe przekładamy do miski, w której został wymieszany cukier z cynamonem. Dokładnie obtaczamy i zjadamy. Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy