Oponki serowo-kokosowe

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Jeszcze jest karnawał to pozwoliłam sobie na takie słodkie szaleństwo, ale oponki dobre są zawsze.

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 50 dag sera białego
    3 łyżki jogurtu naturalnego
    3 jajka
    3 łyżki cukru
    3 łyżki wiórek kokosowych
    1 łyżka rumu kokosowego lub likieru
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    3 szklanki mąki pszennej
    dodatkowo:
    tłuszcz do smażenia
    6 łyżek wiórek kokosowych
    6 łyżek cukru pudru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciastka Ser

Oponki serowo-kokosowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • oponki serowo-kokosowe 1. Ser musimy kupić jak najmniej wilgotny i skręcić przez maszynkę, do sera dodać pozostałe składniki ciasta, zagnieść jednolite ciasto i rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy na grubość około 1 cm. Szklanką wyciąć krążki, a następnie przy pomocy kieliszka wyciąć w nich mniejsze kółeczka. Ciasto z środków można ponownie zagniatać, ale ja proponuję usmażyć je w takiej formie.
  • oponki serowo-kokosowe 2. W wysokiej patelni rozgrzać tłuszcz ( u mnie pół na pół olej ze smalcem), rozgrzewamy do temp. około 175 st i smażymy oponki na złoty kolor z dwóch stron. Po usmażeniu odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
    Dodatkowe wiórki mielimy w młynku do kawy, mieszamy z cukrem pudrem i w tej mieszance obtaczamy jeszcze ciepłe oponki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukier puder Olej Sery Kokos

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować