Oponki serowo-cytrynowe & oponki serowo-migdałowe z porzeczkowym i cytrynowym lukrem

0 (0 ocen)

  • 60 min

Zapraszam na pyszne, proste i w miarę szybkie do przygotowania oponki w dwóch smakach. Dekoracja również dwukolorowa, ale efekt końcowy tak naprawdę zależy tylko od naszej wyobraźni. Słodkości wyszły pyszne, puszyste, delikatne i - co ważne- wcale nie tłuste ;) . Polecam!

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki:
    · 200 g miękkiego masła
    · 700 g mąki + do podsypania
    · 50 g zmielonych migdałów
    · 1 szklanka cukru
    · 2 łyżki cukru waniliowego
    · 400 g twarogu mielonego
    · 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    · 3 jajka
    · łyżka spirytusu
    · szczypta soli
    · skórka otarta z 1 cytryny
    Lukier:
    · sok z porzeczek lub cytryny
    · cukier puder ile zabierze
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Oponki Słodycze

Oponki serowo-cytrynowe & oponki serowo-migdałowe z porzeczkowym i cytrynowym lukrem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wyrabiamy ciasto- łączymy składniki sypkie- mąkę, , cukier, cukier waniliowy, sól, skórkę cytrynową oraz proszek do pieczenia. Dodajemy masło, twaróg, jajka i spirytus - wyrabiamy ręką na jednolite ciasto. Dzielimy na pół. Do jednej części dodajemy migdały i ponownie wyrabiamy . Ciasto wałkujemy na grubość ok. 1 cm. Krążki wykrawamy szklanką lub specjalną obręczą, środki kieliszkiem lub małą foremką do wycinania ciasteczek. Smażymy na rozgrzanym oleju aż ładnie się zarumienią. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu. Polewamy lukrem na bazie soku z czarnych porzeczek i lukrem na bazie soku z cytryny. Możemy udekorować ozdobami z czekolady. Smaczne są też posypane samym cukrem pudrem. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować