OPONKI SEROWE - BARDZO CZEKOLADOWE

0 (0 ocen)

  • 45 min

Tłusty czwartek zbliża się wielkimi krokami.Chrust, pączki, róże i oponki będą królować na naszych stołach!Dziś mam dla Was oponki, ale w nietypowej ( ale bardzo smacznej! ) wersji.Potrójnie czekoladowe!Zachwycą zarówno podniebienie, jak i oczy!

  • 45 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI:

    * mąka - 110 g

    * kakao - 15 g

    * cukier - 40 g

    * soda - 1 płaska łyżeczka

    * ser biały półtłusty - 130 g

    * żółtko - 1 szt

    * śmietana kwaśna 18%60 g

    * olej do smażenia

    DODATKOWO:

    * czekolada - ok. 100 g

    * masło - 1 łyżka

Oponki serowe - bardzo czekoladowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

    Mąkę, cukier, kakao i sodę przesiewamy.

    Ser biały miksujemy z żółtkami i śmietaną na gładką masę.

    Wszystko razem mieszamy, zagniatamy gładkie ciasto.

    Rozwałkowujemy na ok.1,5 cm grubości i za pomocą szklanki wycinamy krążki, w środku tworząc małą dziurkę.

    Smażymy na rozgrzanym oleju po ok. 2 minuty z każdej strony, odsączamy na ręczniku.

    Odrobinę czekolady zostawiamy do posiekania, resztę roztapiamy w kąpieli wodnej, dodając łyżkę masła.

    Gorącą polewamy oponki, posypujemy resztą posiekanej.

    Zajadamy!

    Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy