250 g mąki pszennej
250 g twarogu
50 g cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
2 żółtka
pól łyżeczki sody do wypieków
pól łyżeczki octu
łyżka jogurtu greckiego
olej
mały ziemniak
Sposób przygotowania przepisu:
Oponki serowe
1.
Twaróg przekładamy do miski wraz z jogurtem oraz żółtkami. Miksujemy wszystko by powstała gładka, kremowa masa serowa.
2.
Do masy serowej dodajemy pozostałe składniki (oprócz oleju i ziemniaka :) ) i zagniatamy ciasto. Gdyby okazało się zbyt klejące dodajemy odrobinę mąki.
W dużym garnku rozgrzewamy olej i wkładamy małego ziemniaka
Ciasto wałkujemy na posypanej mąka stolnicy bądź blacie, na ok. 1,5 cm.
Wykrawamy krążki z dziurką.
3.
Krążki z dziurką i malutkie kołeczka wrzucamy na rozgrzany olej, smażymy z każdej strony by się ładnie zrumieniły.
4.
Gotowe oponki wyciągamy z garnka, układamy na papierze kuchennym by się odsączyły z nadmiaru tłuszczu. Oponki można posypać cukrem pudrem lub polać polewa lub lukrem.
Moje oponki zrobiłam z polowy porcji wiec nie było ich dużo ale na tym mi właśnie zależało.
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze